Hommikuse iivelduse vastu mõeldud ravim talidomiid tõi raseduse ajal tarbimisel kaasa lühemate käte ning jalgadega beebide sündimise 1950-ndatel ja 60-ndatel, vahendas CNN.

Lisaks neile puuetele tabasid osasid vastsündinutest südameprobleemid, nõrgenenud kuulmine või kehvenenud nägemine ning mõnel juhul ajukahjustus.

Talidomiid kõrvaldati müügilt 1961. aastal, kui arstid avastasid seose sünnidefektide tekke ja ravimi tarbimise vahel.

Firma tegevjuht Harald Stock vabandas ravimiettevõtte Gruenenthal nimel eilsel kannatanutele pühendatud mälestusmärgi avamisel Saksamaal Stolbergis.

Stock väljendas ettevõtte "siiraid kahetsusi talidomiidi tagajärgede pärast ja sügavaimat kaastunnet kõigile kannatanutele, nende emadele ja peredele".

"Oleme vaikinud ja meil on selle pärast kahju," teatas Stock Gruenenthali veebilehel avaldatud kõnes.

CNN-i teatel on mõned inimesed alles hiljuti hakanud saama talidomiidi kõrvalmõjude hüvitist, kusjuures ravimi raseduse ajal tarbimine mõjutas üle maailma vähemalt 10 000 vastsündinu tervist.

Stocki sõnul ilmnes Gruenenthali jaoks avaliku vabanduse vajadus pärast hiljutisi vestlusi kannatanutega. Stock lisas, et ravimiettevõte otsustas 2009. aastal loovutada kannatanutele Saksamaal ja mujal maailmas 50 miljonit eurot.

"Soovime, et seda tragöödiat poleks kunagi juhtunud," märkis Stock.

Gruenenthali esindaja kinnitusel on pärast 1950-ndaid palju muutunud.

"Talidomiidi tragöödia leidis 50 aastat tagasi tänasest täiesti teistsuguses maailmas. Rahvusvaheline teadlaste kogukond, ravimitööstus, seaduseandjad ja täidesaatev võim on pidanud sellest palju õppima," leidis Stock.

Tol hetkel käituti tema sõnul vastavalt teaduslikult põhjendatud teadmistele ja kooskõlas kõigi uute ravimite testimisele seatud standarditega ning kahetsusväärne oli see, et ravimi loote väärarenguid põhjustavat mõju ei avastatud.

Käsimüügiravim nime all Contergan oli Saksamaal müügil alates 1957. aastast, põhjustades seal rohkem sünnidefekte kui kusagil mujal. Näiteks Suurbritannias müüdi sarnase koostisega Distavali ainult retseptiravimina.

USA-s jõuti Euroopas avastatud talidomiidi kõrvalmõjude tõttu ainult ravimi katsetamiseni.