28. juuli mälestusüritus on kodanikualgatuslik Teises maailmasõjas langenute mälestamine, millelaadseid toimub ka paljudes teistes riikides. Eestis on kõigil inimestel õigus mälestada sõjas hukkunuid, seisab välisministeeriumi avalduses.

"On kahetsusväärne, kui traagilisi ajaloosündmusi kasutatakse kellelegi väära kuvandi omistamiseks. Sinimägedes mõlemal sõdinud poolel võidelnud eestlastel puudus igasugune seos natsiideoloogiaga. Eesti rahvas kannatas Teises maailmasõjas sarnaselt paljude Euroopa rahvastega nii Nõukogude Liidu kui ka natsionaalsotsialistliku Saksamaa kuritegelike režiimide okupatsiooni all. Mälestusürituse tõlgendamine neonatsismi ilminguna on Eesti inimestele sügavalt solvav," märgib välisministeerium.

Eesti Vabariik on mõistnud hukka kõigi Eestit okupeerinud totalitaarsete režiimide kuriteod ning taunib igasuguseid ideoloogilisi manipulatsioone sellel teemal.

Vene saatkond märkis täna oma kodulehele pandud avalduses, et viimastel aastatel on saanud Teises maailmasõjas Saksamaa poolel võidelnute kokkutulekutest Eestis traditsioon. "Kuigi Eesti on Euroopa Liidu liige, jätkub riigis endiselt natside ja nende käsilaste ülistamine, tihti sõna- ja mõttevabaduse kaitse sildi all," seisab avalduses.

Saatkond nimetas maailma "pruunist katkust" vabastanute jaoks väga solvavaks, et endised SS-i liikmed saavad avalikult oma kokkutulekuid korraldada.