Allilujeva põgenemine Nõukogude Liidust 1967. aastal oli suur propagandavõit USA jaoks. Ta kirjutas neli raamatut, sealhulgas kaks menukiks saanud mälestusteost, vahendab BBC News.

USA-sse saabudes ütles Allilujeva, et tuli otsima eneseväljendusvõimalust, mis talt Venemaal nii kaua ära võetud oli. Osaliselt oli Allilujeva põgenemine seotud tema surnud abikaasa Brijesh Singhi halva kohtlemisega Nõukogude võimude poolt.

1966. aastal läks Allilujeva Indiasse Singhi tuhka laiali laotama, kuid Nõukogude Liitu naasmise asemel kõndis ta USA saatkonda ja palus poliitilist varjupaika.

Allilujeva põletas ära oma passi, mõistis hukka kommunismi ja oma isa, keda nimetas moraalseks ja vaimseks koletiseks.

Allilujeva lõpetas Moskva ülikooli 1949. aastal ning töötas õpetaja ja tõlkijana.

Ta oli neli korda abielus, sealhulgas kolm korda Venemaal, kuhu jäi maha ka kaks last.

USA arhitekti William Wesley Petersiga abielludes võttis Allilujeva omale nimeks Lana Peters. Paar sai enne lahutust 1973. aastal tütre Olga.

Olga läks 1980. aastatel lühikeseks ajaks Nõukogude Liitu elama ja mõistis USA hukka, kuid naasis varsti, olles sugulastega tülli läinud.

1990. aastal ütles Allilujeva intervjuus ajalehele The Independent, et tal pole raha ja ta elab tütrega üüritud majas.

Allilujeva oli kuueaastane, kui tema ema enesetapu sooritas. Kunagi oli ta Staliniga lähedane ja viimane kutsus tütart väikeseks varblaseks. Hiljem nende suhted jahenesid. Stalin saatis nimelt tütre esimese armastuse, juudisoost filmirežissööri, Siberisse.