SL Õhtuleht kirjutab, et kõige pikemat paturegistrit omab Lihula vallavolikogusse pürgiv Tiit Madisson, kes kandis 1996. aasta septembrist kuni 1997. aasta novembrini vanglakaristust. Meest süüdistati riigikukutamise ettevalmistamises. Kurbloolisus on selles, et ka Nõukogude ajal karistati Madissoni dissidentluse eest. 30. oktoobril 1999 jäi ta pärast eelmisi valimisi volikogusse pääsenult Lihulas purjuspäi autot juhtides politseile vahele.

Ka Kose vallavolikogusse kandideeriva Jakko Väli paturegister on pikk. Keskerakonda kuulunud Väli oli sunnitud poliitikaareenilt taanduma, kui ta 1999. aasta 4. augustil Mähel joobnuna roolis vahele jäi. Toonane Edgar Savisaare nõunik oli rooli taga joobes ka sama aasta mais ning kohus karistas teda aastase vanglakaristusega tingimisi. Lisaks on Väli olnud kohtu all mitme rahaga seotud asjaga. Viimati mullu oktoobris, kui Tallinna linnakohus mõistis talt välja raha Ühispanga kasuks.

Tänavu augustis määras politsei Otepää poliitikule Jaanus Raidalile trahvi selle eest, et ta pakkus oma kodus alaealistele õlut. Raidal maksis trahvi ära. 1999. aasta septembris tabas politsei Raidali ööklubi juures joomasena rooli tagant. Haiglas mõõdeti joobeks 1,36 promilli.

Kesklinna endine vanem Elmar Sepp astub koos oma eelkäija Jüri Otiga lähiajal kohtu ette. Keskkriminaalpolitsei süüdistab Seppa ametiseisundi kuritarvitamises. Istungid peaks linnakohtus toimuma 17. ja 18. oktoobril. Süüdimõistmisel ähvardab teda kuni 3aastane vangistus, kuid see ei sega Seppa volikogusse kandideerimast.

Taas Tallinna volikogusse pürgiva poliitiku Nikolai Maspanovi aktsiaseltsist Poolsaar avastas politsei tänavu juulis salapiiritusevabriku. Maspanovi enda väitel tekkis piiritus tootmisrikke tõttu ja juhuslikult, Tallinna linnakohus määras sel nädalal vedelikule uue ekspertiisi. 23. detsembril 1997 juhtis Maspanov purjuspäi autot. Politseinikud peatasid ta Gonsiori tänavas.

Pealinna volikogusse pürgiv riigikogu liige Kalev Kallo mõlkis purjuspäi kolme autot 1999. aasta suvel. 22. juuli õhtul hakkas ta Tallinna kesklinna restoranist koju sõitma, kuid ei suutnud oma Volvo 850 valitseda. Kallo oli purupurjus ning Wismari haiglas mõõdeti tema veres 3,4 promilli alkoholi. Kallolt võttis politsei juhiloa, ta sai selle tagasi pärast korduseksamit.

Kärla volikogusse kandideeriv praegune vallavanem Toivo Vaik sõitis 25. juulil 2000 valge ametiautoga Opel Astra Saaremaal Karujärve lähedal teelt välja. Auto sonkis üles naabrite muruplatsi. Vallavanem tunnistas enda viga ja tahtis ametist lahkuda. Volikogu tema palvet ei rahuldanud. Mees on siiani ametis.

Tänavu 20. augustil istus Georg Pelisaar purjuspäi autorooli. Ta suudeti peatada alles Tartu linna lähedal. Joobnud riigikogulane kihutas 118 kilomeetrit tunnis ning tal polnud juhiluba. See ei takista teda nüüd Põlva linnavolikokku kandideerimast. Leebe oli ka Põlva politsei — Pelisaarele määrati toona vaid 6000 krooni trahvi ja sellega asi piirdus.

Hiiumaa Pühalepa volikogusse kandideeriv Ülo Sinisoo põrutas kodusaare Salinõmme teel tänavu 18. jaanuaril purjuspäi teelt välja. Subaru paiskus vastu puud, Sinisool murdus puusaliiges. Purjutaja sai 5100 krooni trahvi. Suvel astus ta Hiiumaa Omavalitsuste Liidu juhi kohalt tagasi.

Juulikuus tabas Tallinna politsei purjuspäi autoroolist Indrek Tarandi, kelle joove oli 1,07. Tollane välisministeeriumi kantsler kaotas töökoha ning sai 4260kroonise trahvi. Tarand pürib pealinna volikogusse ja linnapeaks.

Välisminister Kristiina Ojuland jäi napsitanult autojuhtimisega vahele 1997. aasta juuli algul. Toonasele riigikogu liikmele määrati 1400 krooni trahvi. Ojuland teatas avalikult, et väike vein polevatki mingi autojuhtimist segav jook. Nüüd kandideerib ta Tallinna volikokku.

Eelmisel nädalal tegi avarii Võru linnavolikogu liige Jüri Kaver, kelle verest mõõtis ekspertiis 1,56promillise alkoholisisalduse, mis vastab keskmisele joobele. Võru politsei algatas Isamaaliitu kuuluva Kaveri suhtes väärteomenetluse ning mees kutsutakse lähipäevil juhtunu kohta seletust andma. Eksriigikogulane Kaver kandideerib ka tänavu Võru volikokku.