Vene koondise loomist toetati üksmeelselt kohalike vene aktivistide kohtumisel. Vene Erakonda Eestis esindasid seal partei juhtkonda kuuluvad Stanislav Tšerepanov, Gennadi Afanasjev ja Pavel Kirillov. Vene kogukonna parlamendivalimisteks valmistumise orgkomiteest olid kohal Larissa Nešadimova, Juri Mišin ja Vladimir Lebedev. Lisaks neile võtsid üritusest osa Dmitri Klenski, Dmitri Mihhailov, Gennadi Suhhov ja Juri Destjanikov, nagu teatasid osavõtjad 30. detsembril ilmunud pressiteates.

Rein Toomla ütles eile vene Delfile, et selle algatuse saatus on väga tihedalt seotud Keskerakonna tulevikuga. „Viimase kahe aasta arvamusküsitlused näitavad, et 80−90 protsenti venekeelsetest valijatest toetab Keskerakonda. Mis selle parteiga edaspidi võib juhtuda, ei oska keegi praeguses seisus prognoosida,“ selgitas politoloog, viidates erakonna juhi Edgar Savisaare idarahaskandaalile.

Vene nimekirjal tekib Toomla arvates reaalne võimalus läbi murda vaid siis, kui Savisaar saab väga tõsise tagasilöögi. „Praegu tundub küll nii, et see skandaal kipub unustusse vajuma. Tõsi, siin mängivad kaasa ka aastavahetus ja euro tulek ning ilmselt soojeneb see jälle üles. Ja kui Savisaar jääb avalikkuse silmis väga süüdi, siis on venelastel võimalus olemas,“ nentis ta.

Vaja oleks midagi põrutavat

Juhul kui skandaalil pole Keskerakonnale mingeid tõsiseid tagajärgi, ei usu politoloog, et venekeelsed valijad parteile selja pööravad. „Kuigi seda ei saa muidugi kunagi välistada,“ lisas Toomla ja selgitas, et siis peaks vene nimekiri tulema välja millegi väga olulisega.

„Küsimus on selles, mis see võiks olla? Ühelt poolt me teame, et mingisugune skandaal kuhjub nagunii 1. septembri ümber (sügisest peab vene koolides 60 protsenti gümnaasiumiõppest toimuma eesti keeles — toim) ja teisalt on teada, et inimestele on oluline materiaalne kindlustunne. Vene partei, ühine vasakpartei peaks pakkuma sellega seoses mingit läbimurret, mis oleks eriti meelepärane just vene valijaskonnale.“

Orgkomitee teatel on vene koondis avatud kõigile inimestele, kellele läheb korda Eesti vene kogukonna saatus. Järgmine kogunemine on neil plaanis 5. jaanuaril.