Konstitutsioonikaise Büroo (Satversmes aizsardzības birojs) SAB on Läti kõige salajasem organisatsioon. Selle ülesandeks on tegeleda luure- ja vastuluurega, salastatud informatsiooni kaitsmisega ning ühtlasi kontrollitakse ka vastava informatsiooni vahetust rahvusvaheliste organisatsioonidega, kirjutab Läti Delfi.

"Ilma kahtluseta on Läti saamine esimeseks riigiks, mis hakkab juhtima selle uue komitee tegevust, suur au. See on uued kohustused ja vastutus ning selline otsus tähendab, et SAB võitis reputatsiooni ja usalduse," ütles SAB pressiesindaja Baiba Rata-Saliņa.

Läti Seimi rahvusliku julgeoleku komisjoni endine esimees Džintars Jaundžeikars suhtub aga sellesse ettevaatusega. "Arvan, et antud institutsioon praktiliselt ei täida neid ülesandeid, milleks ta on ellu kutsutud. Ja see toimub selle pärast, et teda on võimatu kontrollida. Parlamentaarne kontroll, mis on seaduses deklareeritud, on puhtalt formaalne. Tegelikkuses ei kommenteeri SAB siiani informatsiooni sellest, kas büroo endise juhtivtöötaja Aigars Borsi erruminek oli seotud osalusega ärimees Artis Hartmanise 140 miljoni lati pesemises. See on niinimetatud salajane informatsioon," ütles Jaundžeikars.

SAB pressiteenistuse kinnitusel on riigisaladuste kaitse Lätis hästi korraldatud ja vastab rangelt NATO nõudmistele. "Vastasel korral me ei saaks me osaleda selles organisatsioonis," rääkis esindaja ja lisas, et välisriikide eriteenistuste huvi Läti vastu, aga ka Läti osalemise vastu Euroopa Liidus võib hinnata püsivalt ja muutumatult kõrgeks.