Tänu edukale koostööle Läti ja Leedu õiguskaitseorganitega on tänaseks õnnestunud tabada ja vahistada 14 isikut, keda on alust seostada Eestis 2009. aasta algusest kuni käesoleva ajani organiseeritult toimepandud sõidukivargustega, teatas Lõuna prokuratuur.

Lõuna ringkonnaprokurör Aro Siinmaa sõnade kohaselt moodustavad kinnipeetud isikud Läti ja Leedu elanikest koosneva kuritegeliku ühenduse kolm rühmitust, samuti on Leedult välja nõutud kaks isikut, kes võivad olla seotud varguste koordineerimise ja varastatud sõidukite turustamisega. „Seni kogutud andmetel on grupeeringut alust seostada lisaks Balti riikides süstemaatiliselt toimepandavatele kuritegudele ka samalaadse tegevusega Saksamaal, Skandinaavias ja mujal Euroopas. Grupeeringu põhitegevuseks on kallimate ja uuemate sõidukite vargused ning nende Euroopa Liidust väljapoole turustamine,“ lisas ringkonnaprokurör.

Prokuröri sõnul asuvad kuritegeliku ühenduse juhtivad jõud Leedus Kaunases, varguste vahetuid toimepanijaid värvatakse Leedu ja Läti elanike hulgast ning brigaadi kuuluvad üldjuhul järelvaataja, spetsialist ja vastavalt täidetavale tellimusele üks või kaks autojuhti.

Eestis viibitakse üksnes niikaua, kui sobivad sõidukid on leitud ja hõivatud, seejärel lahkuvad kurjategijad saateauto julgestamisel viivitamatult Eestist. Omavaheliseks suhtluseks kasutatakse ainult selleks otstarbeks soetatud mobiiltelefone või raadiosaatjaid, brigaadid on varustatud elektrooniliste ja mehhaaniliste seadmetega konkreetset marki ja tüüpi sõidukite häiresüsteemide neutraliseerimiseks, lukustuse avamiseks ja masinate käivitamiseks.

Kolmest seni tabatud rühmitusest esimese osas on Lõuna prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talitus eeluurimise lõpule viinud ning prokurör on esitanud viiele Leedust pärit isikule süüdistuse kuritegelikku ühendusse kuulumises ja ühenduse tegevuse raames sõidukite varguses. Kriminaalasi on saadetud kohtusse.

Kuna kuritegeliku grupeeringu likvideerimiseks ja selle liikmete vastutusele võtmiseks on moodustatud uurimisgrupp Lõuna, Lääne ja Põhja prefektuuride politseiametnikest ning sõlmitud koostööleping Läti ja Leedu kolleegidega, õnnestus teine grupp operatiivselt tabada Kaunases, kuhu nad olid kaks Tallinnast varastatud sõidukit Riia kaudu toimetanud. See brigaad koosnes Läti elanikest, kellest kolm isikut peeti kinni vahetult sõidukite juurest ja üks nõuti hiljem välja Läti Vabariigist. Nende kahtlustatavatega seonduv menetlus on pooleli ning selle üksikasju ei ole hetkel võimalik täpsustada.

Komas grupp tabati, kui nad püüdsid ööl vastu 15. novembrit pärast ebaõnnestunud varguse katset Eestist lahkuda. Järgmisel päeval andis Tartu maakohtu eeluurimiskohtunik loa kolme Leedu elaniku vahistamiseks. Ka selle grupi tegevusega seonduvaid üksikasju ei saa hetkel täpsemalt avalikustada, sest uurimine on nende isikute osas alles algfaasis.

Rühmituste kinnipidamisel Eestis tegutsesid kooskõlastatult Politsei- ja Piirivalveameti kriminaal- ja piirivalveosakonnad, Lääne, Põhja ja Lõuna prefektuurid ning prokuratuurid. Kohtueelset menetlust viib läbi Lõuna Prefektuur ning juhib Lõuna Ringkonnaprokuratuur.

Lisaks tabatud brigaadidele peeti Eesti poole taotlusel 2010. aasta septembri lõpus Kaunases kinni veel kaks isikut, kellest üks toimetati kriminaalmenetluse läbiviimiseks Eestisse eelmisel nädalal, teise kahtlustatava loovutamine on pooleli.

„Kurjategijatele on huvi pakkunud 2006. aasta ja uuemad sõidukid, eelistatud automargid on seni olnud Honda, BMW, Toyota ja Lexus,“ ütles Lõuna prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talituse juht Indrek Ploompuu.

„Kuigi varaste ja nende tegevuse organiseerijate vastutusele võtmiseks on ära tehtud suur töö, võivad autovargused jätkuda. Peale esimese brigaadi vahistamist tegutses kuu aja pärast Eestis juba uus grupp, järgmisel korral oli vahe umbes kolm kuud,“ kommenteeris politseileitnant Indrek Ploompuu. „Et naaberriikide organiseeritud kurjategijate tegevusele lõplikult piir panna, on edasise uurimise peamiseks eesmärgiks tabada grupeeringu ülejäänud liidrid,“ lisas ta.

Ringkonnaprokurör Aro Siinmaa sõnul tehakse selles suunas igapäevast tihedat koostööd nii Läti ja Leedu kui ka teiste Euroopa Liidu riikide korrakaitse- ja õigusasutustega. „Kuritegevuse mastaabid ei piirdu ammu enam ühe riigi piiridega,“ märkis prokurör Siinmaa.