Selle suve sääsed on vastikult aktiivsed ja ka puugid pidid olema elavamad kui tavaliselt. Seetõttu pihustasin enne, kui rattaga metsateele jõudsin, kätele, näole ja ka kaelale puugi- ja kihulasetõrjevahendit OFF. Ühekordne pihustamine lubas umbes pool tundi või veidi rohkem metsas liikuda. Vähemalt nii kaua ei muutunud sääsed liiga tüütavateks.

Mingil hetkel tuli OFF-i uuesti kasutada ja seekord pihustasin putukatõrjet ka veel jalgrattakiivrile. Kas sellest oli pinisejate eemalepeletamiseks rohkem abi või mitte, ei tea, aga haisu oli kindlasti rohkem.

Koju jõudes panin oma kiivri kenasti nagisse, aga olin liiga mugav, et seda OFF-ist puhtaks pesema hakata. Pealegi jäin rattaga koju sõites vihma kätte ja lootsin, et vihm pesi kiivri isegi puhtaks.

Suur oli minu üllatus, kui ma mõni päev hiljem avastasin kiivril OFF-i söövitatud laigud ja isegi vaod. Kuna OFFi- kasutavad väga paljud metsas käivad ja töötavad inimesed ning kuna see sääsetõrjevahend omab minu arusaamise järgi kõige muu kõrval ka üsna tugevat söövitavat toimet, siis siit küsimus: kas see puugi-, ja sääsetõrjevahend võib ka läbi naha imenduda ning inimesele mingit kahjulikku mõju avaldada?

Terviseamet: korduv kasutamine ei ole soovitatav
Delfi palus juhtunule kommentaari tervisekaitsest, kelle kinnitusel on nende koduleheküljel registreeritud mitmeid OFF tooteid. Toodete tootja on Soome firma OY Transmeri Ab.

Tõrjevahendis kasutatav toimeaine (N,N-dietüül-m-toluamiid / detamiid (DEET)) on klassifitseeritud vastavalt Euroopa parlamendi ja nõukogu määrusele, kui ohtlik aine, mis on kahjulik allaneelamisel, ärritab silmi ja nahka ning on kahjulik veeorganismidele, samuti võib aine põhjustada pikaajalist veekeskkonda kahjustavat toimet.

OFF Super sääsetõrjevahendi etiketi järgi on toode korrektselt märgistatud ning on ka mainitud, et "vältida kokkupuudet tehis ja plastikmaterjalidega".

Kindlasti pihustas tarbija seda vahendit sujuvalt üle näo ning ei pööranud tähelepanu kasutusjuhendil olevale infole, et "Kanda ainult sellistele kehaosadele, mida ei ole võimalik katta riietega. Mitte pihustada otse nahale, vaid enne kätele ja siis määrida nahale".

"Toimeaeg pärast nahale kandmist on kasutusjuhendi järgi 5-6 tundi, seega korduv kasutamine ei ole soovitatav, samuti ei ole soovitatav kasutada alla 3-aastastele lastele. Vahendi üledoseerimisel ehk korduval kasutamisel ei ole välistatud ka kerge naha ärritus, kuna toimeaine on nahale ärritava toimega. Oleks ka otstarbekas vahend enne magama minekut maha pesta tavalise seebi ja veega," vastas Delfi järelpärimisele terviseameti kemikaali ja tooteohutuse büroo peaspetsialist Natali Promet.

Erinevatest allikastest saadud informatsioonil kahjustab OFF-is kasutatav toimeaine DEET erinevaid materjale: plastikuid, atsetaati, royan’i, Spandex’it sünteetilisi kangaid (välja arvatud nailoni), mööbli pinda, nahast tooteid, kellakristalle, värvitud või lakitud pinda, plastikust prille ja auto interööri. DEET ei kahjusta nailoni, puuvillast ja villast kangast.

"Kemikaalide kasutamisel on alati vaja hoolikalt ja tähelepanelikult lugeda toodete märgistust ning kasutamisel järgida kasutusjuhendis antud hoiatusi ja soovitusi," lisas Promet.

OFF1