Välisminister Paeti sõnul otsustas Eesti rajada esimese suursaatkonna Kairosse lähtudes sellest, et Egiptus on Araabia maailma üks juhtriike, kellel on ühtlasi oluline roll Lähis-Ida rahuprotsessis, teatas välisministeeriumi pressiesindaja.

„Eesti ja Egiptuse suhted on olnud ajalooliselt head. Nüüd on Eesti avardamas oma esindatust ja tõstab aktiivsust Lähis-Ida piirkonnas,“ ütles Paet saatkonda avades. „Lisaks kahepoolsete suhete tihendamisele soovib Eesti esindatuse kaudu Kairos tihendada suhteid ka teiste Araabia riikidega. Eestile on oluline osaleda aktiivselt Euroopa Liidu ühtse välispoliitika kujundamisel, Kairos asuv saatkond hakkab Eestit esindama ka suhetes Araabia Liigaga,“ rääkis Paet.

Paet märkis Eesti saatkonna avamisel Kairos, et Egiptus on Eesti turistide jaoks olulisemaid puhkusesihtkohti. „Saatkonna olemasolu aitab vajadusel abistada ka Eesti kodanikke,“ märkis Paet. „Ka on Egiptuses järjest kasvavad Eesti ettevõtjate huvid. Seda nii IT-valdkonnas, puidutööstuses kui muudel suundadel,“ ütles Paet.

„Eestil on Lähis-Ida piirkonnas nüüd kaks suursaatkonda. 2009. aasta lõpus avasime saatkonna ka Iisraelis Tel Avivis,“ tutvustas Paet Eesti välissuhtluse arengut.

Eesti ja Läti suursaatkond Kairos paiknevad samas hoones ning kasutavad lisaks oma saatkonna ruumidele ka ühiskasutuses olevaid ruume. Lisaks teevad Eesti ja Läti saatkond koostööd kodanike aitamisel konsulaarküsimustes.

Eesti saatkonna avamist ette valmistanud Eesti erimissioon alustas Kairos tegevust 2007. aastal. Eesti suursaadik Egiptuses on Tiia Miller, kes resideerib Tallinnas. Tiia Miller jääb mitteresideerivateks suursaadikuks kuni resideeriva suursaadiku nimetamiseni eeloleval suvel.