2003. aasta septembris sai Vene muuseum Tallinna linnavolikogu otsuse alusel maja Kadriorus püsiva muuseumitegevuse korraldamiseks. Samas oli vana ehitis äärmiselt masendavas seisukorras ning Vene muuseum ei saanud seal korraldada mingit püsivat tegevust, kirjutab venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

2006. aastal valmistati ette ehitise ja selle ümbruse rekonstrueerimise projekt, mis läks maksma 2 miljonit krooni. Möödunud on veel kaks aastat, kuid mingit arengut pole.

Otsustav sõna öelda on nüüd pealinnal, mille võimude poole muuseum abi saamiseks pöördus. Koostöös linnavalitsusega plaanib MTÜ Vene Muuseum luua fondi, mis esitab taotluse 50 miljoni krooni saamiseks EL fondidest. Kui EL eraldab 2009. aastal raha ja linnavalitsus nõustub andma veel 10 miljonit, siis muuseumi maja saab korda ning 2011. aastal Vene muuseum siiski avatakse.

Ajavahemikus 2002 kuni 2005 korraldas muuseum vaid kaheksa näitust, kolm nendest praeguses majas. 2006. ja 2007. aastal korraldati projekt “Vene Muuseum läheb kooli”, mis hõlmas 10 Eesti eestikeelset kooli. Suletud muuseum tegeleb fondide täitmise ning erinevates projektides osalemisega vahendite hankija rollis. Kõige suurem projekt on vanausuliste palvela unikaalsete ikoonide restaureerimine Varnjas, mis sai alguse 2006. aastal ning on käimas käesoleva ajani. Samuti korraldab muuseum vene folkloori ja vene romansi päevi, annab välja raamatuid ja filmib saateid.

Maja rekonstrueerimise osas on muuseumi direktor Heigo Sahk enam kui optimistlik. Samas ei ole majas kütet, ahjud ei toimi ega kuulu ümberehitamisele. Unikaalseid eksponaate hoitakse elektriradiaatoritega varustatud ruumides. Muuseumihoidja Natalja Lesnaja räägib, et niiskus ja temperatuur ruumides on normaalne, kuid muuseumil pole eritehnikat, mida on vaja spetsiifiliste eksponaatide, nt ikoonide, vanade raamatute, heliplaatide hoidmiseks.

“Meil pole kuhugi tagasi astuda. Ma ei luba endale isegi mõtet, et me rekonstrueerimiseks raha ei saa. Ka Tallinna linnapeaga saame kokkuleppele, vaatamata poliitilistele lahkarvamustele,” räägib MTÜ Vene Muuseumi asutaja Sergei Ivanov.