Selle lubaduse käis Rahvaliidu fraktsiooni aseesimees Jaak Allik välja vahetult enne seda, kui Riigikogu kinnitas kolmapäeval seaduse, mis lubab e-valimiste korda lisaks kohalikele valimistele rakendada ka riigikogu valimistel, Euroopa Parlamendi valimistel ja rahvahääletuse ajal, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Me pöördume OSCE juures tegutseva demokraatlike institutsioonide ja inimõiguste ameti ODIHR poole, taotlemaks vaidlusalusele sättele rahvusvahelist ekspertiisi,” ütles Allik. Tema sõnul peavad demokraatlikud valimised nii Euroopa Nõukogu kui ka OSCE dokumentide järgi olema läbipaistvad, mis tähendab nende vaadeldavust ka välisvaatlejate poolt.

“Kodus interneti teel hääletamine pole põhimõtteliselt vaadeldav. Valimiskomisjonidel puudub isegi teoreetiline võimalus teha kindlaks, kas ID-kaardiga hääletaja on tõesti selle kaardi omanik,” kordas Allik Rahvaliidu mullust seisukohta.

E-hääletuse legaliseerimine loob tema väitel võimaluse rafineeritud ning põhimõtteliselt tabamatuteks valimisvõltsinguteks. Põhiseaduskomisjoni algatatud seadus kogus 54 poolt- ja 12 vastuhäält. Viimased tulid rahvaliitlastelt.