Professor Hinrikus ütles ajalehele Sakala, et ei saa kindalt väita, kas mobiiltelefoni kasutamine võib põhjustada ajukasvajaid. Kindlaks on aga tema väitel tehtud, et elektromagnetiline kiirgus, mis mobiiltelefonist eraldub, mõjub stressorina, halvendades tähelepanuvõimet ja lühiajalist mälu.

“Olen ajakirjanikele juba rääkinud katsetest, mida tegid Washingtoni Ülikooli teadlased. Rotid lasti basseini ujuma ja pandi neile sinna ka parv, kuhu nad said soovi korral ronida. Osa rottidest kiiritati moduleeritud mikrolainetega. Siis võeti parv basseinist ära. Need rotid, keda ei kiiritatud, hakkasid mõne aja pärast meeleheitlikult parve otsima, et sinna puhkama minna. Kiirgust saanud loomad ei teinud päästevahendi kadumisest väljagi — nad olid selle unustatud,” jutustas professor.

Hinrikus ütles, et sama tendentsi märgati ka Tallinna Tehnikaülikoolis saja tudengiga tehtud katse ajal.

“Tegime nendega kolm testi. Esimesed olid kerged ja üliõpilased kui intelligentsed noored inimesed sooritasid need vaevata. Kolmanda, raskema testi puhul ilmnes aga, et need noored, keda mõjutati elektromagnetkiirtega, said halvemad tulemused.”

Käed-vabad-süsteemi kohta jätab Hinrikus lõpliku hinnangu andmata. “Olen kuulnud seisukohti, et juhtmes indutseeritakse elektromagnetväli ja see suunatakse kontsentreeritult pähe, aga seda pole lõplikult usaldatavate katsetega tõestatud. Ma ise kaldun siiski arvama, et käed vabad-süsteem on ohutum,” ütles ta.

Küsimusele, kas ta ise mobiiltelefoni kasutab, vastab professor Hinrikus, et teeb seda nii vähe kui võimalik. Samuti ei soovita ta telefoni taskus kanda.

“See on ammu teada, et elektromagnetkiirgus võtab potentsi ära,” ütles ta.

Kogu maailmas on viimastel aastatel läbi viidud kümneid kalleid uuringuid mobiiltelefonide mõjust inimestele, kuid need ei ole kordagi tõestanud väidetavaid kahjulikke mõjusid.