Sa ärkad, vuhised otsejoones külmkapi kallale ja hävitad umbes pool kilo kohupiima. Koolilõuna ajal võiks sul õigupoolest olla oma laud, sest su portsjon on umbes sama suur kui kolmel klassikaaslasel kokku. Koduteel haarad poest hamba alla tüki kanaliha. Kodus teed kerge uinaku. Pärastlõunal õige päev alles algab — sa lähed trenni. Enne käid muidugi korra külmkapi kallal. Jõusaalis teed kõigepealt pool tundi sooja, siis heidad pilgu treeninguplaanile ja laod stoilisel ilmel kangi külge kaheksa 25kilost ­ketast. Ütled kangile mõne mehesõna ja teed paar kükki, üle 200 kilo õlgadel. Paned veel kangi mõlemasse otsa 10kilose ketta või paar ja teed veel mõned kükid. Trenn ongi selleks korraks ühel pool. Kerged venitused ja koju, kus ootab kõva kõhutäis. Põgus pilk õppetükkidele ja kiiresti magama. Või, kui siis enne veel pisut nosimist…

Umbes selline rutiin iseloomustab jõutõstmise kolmekordse maailmameistri, noore saarlase Rait Sagori päevi. Tunnista­gem, selles “töös” on kübeke poeesiat. Siin on ka kübeke teadust ja omajagu filo­soofiatki. Sest umbropsu vehkides (s.o teadusliku lähenemiseta) ja ilma erakordse tahtejõu ja meelekindluseta mees rauast vägevamaks ei saa. Veel tähtsam on aga karske eluviis, sest miski ei mõju füüsisele halvemini kui alkohol ja magamatus.

“Kõige hirmsam on loll sportlane,” ütleb treener Jaan Salu. Lolli rapsimisega võid ennast ära katkestada, aga tulemust ei mingit. Veel enam on vaja oskust tunnetada, “kuulata” oma keha ja kuuldut analüüsida. Vaja on oskust rauaga rääkida, rauda oma üleolekus veenda. Sest ole sa kui tahes treenitud, selili lamades 200 kilo sirgetele kätele saada või teha 275 kiloga kükke — selleks ei piisa üksnes füüsilisest jõust. Eriti kui räägime koolipoisist.

Rait Sagor õpib Kuressaare gümnaasiumi 11. klassis. Tänavu septembris võitis ta Prantsusmaal kuni 18aastaste jõutõstmise MMil kuni 100kiloste noorukite seas kolm kuldmedalit. Fakt, et ta võistles endast aasta võrra vanemate konkurentidega, näitab päris võimsat ülekaalu ja vägevaid väljavaateid. Osalejaid oli aga 40 riigist. Et saada selgemat aimu, kui tugev see koolipoiss on, loeme ette tema isiklikud rekordid. ­Kükkinud on ta 275kilose kangiga. Rinnalt surunud 225 kilo. Ning jõutõmme 300 kilo. Seda ­kõike tänu vaid(?) neli aastat kestnud treeningutele.

Loe Ekspressist, mis hinded olid Sagoril tunnistusel.