Pekingi olümpial haiguse tõttu põrunud staier tunneb end treeningutel jälle hästi ja rõõmustab, et suudab päev-päevalt kiiremat tempot kannatada. Mida tema vorm väärt on, selgub esmaspäeval Utrechti maratonil.

„Võtan sihikule aja 2:13 kuni 2:14, selle saavutamine peaks olema jõukohane," lausus Loskutov. „Pärast maratoni otsustan, milleks sel hooajal veel valmistun, aga kindlasti harjutan tugevasti edasi."

Korralik, rahuldust pakkuv aeg on Loskutovile oluline. Viimati suutis ta end 42,195 km distantsil teostada kolm aastat tagasi Pariisis ajaga 2:11.22.

„Kui 2:13-2:14 jooksen, ei jää tänavune hooaeg mulle tippspordis viimaseks," lubas Loskutov. „Jalad ei valuta, tervis on korras. Enesetunne läheb paremaks ja kui tunne on hea, muutub ka treeningutahe tugevamaks. Viimasel pika otsa treeningul läbisin kilomeetreid tempoga alla nelja minuti päris kergelt."

Nikita sirgub mühinal

Utrechti jooksu korraldajad reklaamisid Loskutovi kui Berliini MM-i normi püüdjat, ent 2:18 pole kindlasti niisugune tähis, mille alistamine tekitaks valgalasele peavalu.

„Pärast Utrechti etteastet arutame Pašaga, kuidas edasi minna," ütles treener Harry Lemberg. „Ta pole kahel aastal olnud nii heas seisus nagu praegu. Olümpia järel võttis ta kaks kuud puhkust ja pühendus perele, hingetõmbeaeg oli hädavajalik."

Olümpiamaraton oli justkui viimane lüli Loskutovile langenud tagasilöökide ahelas. Suvine koerahammustus põhjustas sportlase randmes põletiku ja Hiinamaa leitsakus liikus ta nagu iseenda hale vari. Aeg kõigest 2:39.01.

Jaanuaris Portugalis harjutades sörkis Loskutov esimestel nädalatel nagu algaja, kuid aastate jooksul tugeva koormusega kohanenud keha töövõime taastus ruttu. Veebruaris välgutas ta Eesti sisemeistrivõistlustel 3000 m distantsil ajaga 8.22,55 kõigile kandu.

„Kui olnuks tugevamad konkurendid, võinuks püüda aega 8.10-8.12," lausus Loskutov, kes möödunud nädalal naasis taas treeningulaagrist Portugalist Fa­rost ja läbis seisundi kontrollimisel Tartu hallis 10 km 30.23-ga.

Lemberg usub, et Loskutov võiks Eestit esindada ka 2010. aasta EM-võistlustel Barcelonas. Vana Maailma tšempionaadile oleks võimalik saata kolme- kuni neljaliikmeline maratoonarite võistkond.

„Pakun kergejõustikuliidule, et võistkonda võiks võtta need jooksjad, kes näitavad aega alla 2:20," lausus Lemberg. „See oleks praegustele 2:30-meestele tugeva innustaja. Pavel võiks siis olla võistkonna liider."

Päikeselised kevadilmad on Loskutovi harjumuspärased jooksurajad kuivatanud ja neljal olümpial osalenud võhmamees läheb heatujuliselt oma treeningutiirule. Küll tahab ta kiiresti koju naasta, et kaasa elada kuueaastase tütre Nastja kuuekuuse väikevenna Nikita edusammudele.