Maailma Jää- ja lumesurfi Assotsiatsiooni (W.I.S.S.A) egiidi all toimuvad maailmameistrivõistlused on suursündmus, mis toob nädalaks Tallinna enam kui sada sportlast 13 riigist, s.h Kanadast, Itaaliast, Poolast, Soomest, Ukrainast, Venemaalt ja mujalt.

Jää- ja lumesurf on atraktiivne ekstreemspordiala, mis hakkas arenema kohe peale purjelaua leiutamist 1960. aastal. Esimeste katsetajate hulgas olid Eesti jääpurjetaja Jüri Pliznik ja meremees Kalev Allikveer, kelle ideed levisid publikatsioonide kaudu üle maailma. Teadaolevalt esimesed ametlikud võistlused sellel spordialal toimusid 1976. aastal Eestis, kui peeti Eesti Energia karikavõistlused. 1991. aastal korraldati Eestis Valgerannas maailmameistrivõistlused ja samal aastal loodi Kablis rahvusvaheline jää- ja lumesurfi organisatsioon, mis sai nimeks W.I.S.S.A (World Ice and Snow Sailing Association). Läbi aegade on eestlased olnud spordiala aktiivsed eestvedajad ja saavutanud rahvusvahelistel võistlustel ka häid tulemusi. 2002. aastal Itaalias Resia järvel peetud maailmameistrivõistlustel anti Eestile kolmandat korda võimalus MM võistluste korraldamiseks. WISSA Eesti MTÜ valis võistluse peakorraldajaks Spordiklubi FAN MTÜ ja võistluste toimumiskohaks spordiala sünnipaiga Harku järve.

Jää- ja lumesurfis võisteldakse kolmes klassis. Vabaklassis kasutavad võistlejad spetsiaalselt ehitatud kelku, mille külge on kinnitatud puri. Klassis free-sail võivad võistlejad kasutada erinevat tüüpi libisevaid aluseid (uiske, lumelauda, suuski jne), kuid spetsiaalset purje (skimbat) hoitakse kinni ainult kätega. Kolmas ja atraktiivseim on loheklass, kus purje asemel kasutatakse veolohet. Võitjad selgitatakse erinevates vanuseklassides kursisõidus, maratonis, kiiruses ja freestyle´is.

Vaatemängulised ja atraktiivsed võistlused peetakse Harku järvel ja need on hästi jälgitavad. Pealtvaatajatele on võistlus tasuta. Ohutuse tagamiseks eraldatakse pealtvaatajatele jääl spetsiaalsed piirkonnad. Kalastajaid 10.-16. veebruarini Harku järvele ei lubata.