Seega ei muutnud juhatus oma 11. septembri otsust parandada juhendit (juhend ei võimaldanud meistriliiga meeskondadel esiliigasse langeda) ja liita eelmisel hooajal meistriliigas viimaseks jäänud Ida-Virumaa meeskond nende avalduse põhjal esiliigaga.

Selle otsuse oli vaidlustanud 11 esiliiga klubi, tuues protesti põhjuseks, et juhendi järgi pidi esiliigas mängima 12 meeskonda ning et Ida-Virumaa meeskonna liitumisega nende kulud suurenevad. Kuna esiliiga meeskonnad lubasid Ida-Virumaa osalusega mänge boikoteerida, muutis Eesti korvpalliliidu sekretariaat Ida-Virumaa meeskondadega seotud mängude ajakava ja nii lükati edasi kaks oktoobri algusesse planeeritud kohtumist.

Ida-Virumaa kulud kasvasid

Teisipäevase juhatuse otsusega vähendati esiliiga meeskondadele vastu tulles klubide maksukoormust ning Eesti korvpalliliidu peasekretäri Viktor Hüti sõnul ei hakka esiliiga meeskonnad ilmselt seda otsust protestima. Selle võimaluse välistas koosolekul ka Eesti korvpalliliidu juhatuse liige ja avalduse teinud esiliiga meeskondi esindanud Orm Naarits.

Et teiste klubide maksukoormust vähendati, suurenevad nüüd Ida-Virumaa meeskonna kulud. Nii peab Ida-Virumaa meeskond hooaja vältel tasustama välismängude kohtunikud. Sellega suurenesid Ida-Virumaa meeskonna kulud üle 20 000 krooni võrra, kuid Ida-Virumaa esiliiga meeskonna esindaja Priit Käen on korvpalliliidu peasekretärile kinnitanud, et mänguvõimaluse saamiseks ollakse valmis neid kulusid katma. Ida-Virumaa päevalehel Põhjarannik ei õnnestunud teisipäeva õhtul Priit Käenilt kommentaari saada.

Meeskonnad Ida-Virumaa vastu ei ole

Sel esmaspäeval olid Eesti korvpallimeistrivõistluste esiliiga meeskondade esindajad koos selleks, et enne juhatuse koosolekut arutada tekkinud situatsiooni ja pakkuda välja võimalikud lahendusvariandid. Kõik koosolnud olid seda meelt, et neil ei ole Ida-Virumaa kui meeskonna vastu midagi. “Me saaksime selle meeskonnaga juurde vaid häid mänge,” sõnas TPÜ treener Boriss Bazanov, kes nagu teisedki 11 avaldusele alla kirjutanud esiliiga meeskonna esindajat olid pahased selle pärast, et Eesti korvpalliliidu juhatus tegi neid puudutava otsuse, rääkimata läbi esiliiga võistkondade esindajatega.

Esmaspäevasel koosolekul ütles Tallinna Canadian Goldi (selles võistkonnas mängib muide ka omal ajal Ida-Virumaalt alustanud ja Eesti korvpallis kõrgele jõudnud Aivar Toomiste) esindaja Priit Vene välja ka uudse mõtte, et korvpalliliidu juhatus oleks selle asemel, et Ida-Virumaa meeskond esiliigasse mängima panna, võinud leida meeskonnale toetajaid, aitamaks meeskonnal jätkata meistriliigas. Eesti korvpalliliidu peasekretär Viktor Hütt aga tõrjus selle ettepaneku, väites, et korvpalliliit ei hakka sekkuma võistkondade siseasjadesse.

Eeloleval neljapäeval mängib Ida-Virumaa võõrsil Jüri Basketiga, ainsa meeskonnaga, kes esiliiga meeskondade protestiga ei ühinenud. Ka hooaeg varem meistriliigas mänginud ja viimaseks jäänud Jüri Basket sai eelmisel aastal esiliigakoha korvpalliliidu juhatuse otsusega.

RENE KUNDLA, Põhjarannik

KRONOLOOGIA

2000. aasta

AUGUST

Eelmisel hooajal esiliigas esinenud Kohtla-Järve Eola saab kutse ühineda meistriliigat korraldava Eesti korvpalliklubide assotsiatsiooniga (EKKA), et mängida järgmisel hooajal meistriliigas. Pärast kaalumist võetakse Ida-Virumaal vastu otsus, et ettetulevatest raskustest hoolimata minnakse mängima — kaalukeeleks sai asjaolu, et meistriliiga klubi noortemeeskond sai häid mänge meistriliiga duublite turniiril. Keeldumise korral poleks seda võimalust tulnud. Meistriliiga meeskond hakkab mängima nime all Ida-Virumaa klubide koondis (treener Igor Pugatšov), esiliigas saab Ida-Virumaa meeskonna koha Jõhvi/Kiviõli võistkond (treener Priit Sternhof).

2001. aasta

KEVAD

Ida-Virumaa meistriliiga meeskond lõpetab hooaja võiduta, kuid plusspoolele jääb duublite meeskonna südi mäng ja neljas koht, kusjuures enamik mängijatest saaks vanuse poolest kaasa lüüa ka järgmistel samalaadsetel üritustel. Jõhvi/Kiviõli saab esiliigas 13. koha, mis tähendab esiliiga meeskondade vähendamise järel seda, et jäädakse esimesena esiliiga ukse taha, teise liigasse.

JUUNI

11. juunil annab SK Eola esindaja EKKAle teada, et finantsraskustest tulenevalt ei saa Ida-Virumaa meeskond hooajal 2001/2002 mängida meistriliigas ning et sel hooajal soovitakse mängida esiliigas ja ka EKKA duublite turniiril ehk Eesti noorte meeste meistrivõistlustel.

JUULI

SK Eola saadab Eesti korvpalliliidule (EKL) avalduse palvega anda Ida-Virumaale esiliiga koht. Avaldus on tingitud sellest, et Eesti korvpallimeistrivõistluste juhend ei näe ette võimalust meistriliigast välja langeda, st ilma juhatuse otsuseta peaks meeskond alustama madalaimast, kolmandast liigast. (Samasuguse otsuse pidi EKLi juhatus vastu võtma ka eelmisel aastal, kui esiliiga kohta soovis Jüri Basket.)

AUGUST

21. august. EKKA edastab eeloleva hooaja ajakava, kus sees, et Ida-Virumaa meeskond osaleb duublite turniiril.

29. august. Ida-Virumaa korvpalliaktiiv arutab 25. augustil aset leidnud juhtumit, kus Igor Pugatšov lõi kohtunikku rusikaga näkku. Tehakse EKLile ettepanek peatada Pugatšovi tegutsemine aktiivses korvpallielus üheks hooajaks. Kuna sellega saab selgeks, et Pugatšov eeloleval hooajal Ida-Virumaa tugevamat meeskonda juhendada ei saa, tehakse samal koosolekul ülesanne koostada Ida-Virumaa tugevam meeskond Priit Sternhofil kui eelmisel hooajal maakonna meistriks tulnud meeskonna treeneril.

SEPTEMBER

10. september. Hoolimata sellest, et Ida-Virumaa meeskonnal on juba makstud osavõtutasu ja saadud võistluste ajakava, otsustab EKKA juhatus, et duublite turniir mängitakse vaid seitsme meistriliiga meeskonna duubelrivistusega ning EKLil palutakse selle vanuseklassi meeskondadele leida Eesti meistrivõistluste läbiviimiseks oma väljund.

11. september. EKLi juhatus otsustab, et Ida-Virumaa meeskond lülitatakse esiliiga turniirile ja et esiliigas hakkab mängima 13 meeskonda.

14. september. Ida-Virumaa korvpalliaktiivi koosolekul otsustatakse, et kuna duublite turniiril Ida-Virumaa meeskond osaleda ei saa, siis KK Hito on nõus mängima Eesti meistrivõistluste teises liigas, kus Ida-Virumaal koht olemas. Samal päeval kinnitakse Eesti korvpalliliidule nii esi- kui ka teise liiga meeskonna osalemist Eesti meistrivõistlustel.

19. september. EKLi sekretariaat saadab välja esiliiga meistrivõistluste ajakava, kus figureerib ka Ida-Virumaa meeskond, kellel on esimene ehk siis tugevaim paigutus. Pärast ajakava saamist teevad esiliiga meeskonnad EKLi juhatusel avalduse, milles taunitakse EKLi otsust ilma nende nõusolekuta liita esiliigaga 13. meeskond.

OKTOOBER

2. oktoober. EKLi peasekretär teatab Ida-Virumaaga seotud esiliiga mängude graafiku muutmisest, põhjuseks see, et esiliiga meeskonnad keelduvad enne juhatuse uut otsust Ida-Virumaa meeskonnaga mängimast. Edasi lükatakse Ida-Virumaa mängud Tallinna Ehitustööriistaga (pidi toimuma Tallinnas 3. oktoobril) ja Ülenurmega (Maidlas 7. oktoobril).

4. oktoober. Ida-Virumaa teise liiga meeskond mängib hooaja avamängu Tartu ülikooli spordiklubiga ja saab suureskoorilise (71:48) võidu.

8. oktoober. Pärast esiliiga meeskondade koosolekut teevad Ida-Virumaa esiliiga ja teise liiga meeskonna esindajad Eesti korvpalliliidu sekretariaadile ja juhatusele avalduse, et juhul kui juhatus muudab oma 11. septembri otsust, kaalutakse Eesti korvpalliliidu süsteemist välja astumist. Seda otsust toetab ka Eesti korvpalliliidu Ida regiooni (kuhu kuuluvad Ida- ja Lääne-Virumaa, Jõgevamaa ja Järvamaa) juht Aivo Erkmaa.

9. oktoober. EKLi juhatus arutab esiliiga meeskondade avaldust ja otsustab, et Ida-Virumaa meeskond väärib esiliiga kohta, kuid vähendab teiste esiliiga meeskondade maksukoormust, suurendades samal ajal Ida-Virumaa meeskonna oma.