Eesti konservatiivse rahvaerakonna riigikogu fraktsiooni juhtiv Martin Helme avas oma nägemust esmaspäevaste sündmuste kohta Delfi valimissaare Tagatuba alguses. Helme leidis, et sotsid tulid meelega suure hulgaga EKRE meelavalduse õuele.

„Meelevaldus ise oli õnnestunud, rahvast oli rohkem, kui ootasime. Aga jah, provokatsioon toimus, seaduserikkumine oli. Indrek Tarand, kes tuli omastama võõrast vara, segama seaduslikku koosolekut ja takistama inimeste meelsusavaldust. See polnud ainult Indrek Tarand – seal oli terve hulk sotse kohal ja tõsine osa probleemist on selles, et esimest päeva ametis olev siseminister Katri Raik, selle asemel, et tagada seadusliku meeleavalduse sujuv toimimine ja ässitab provokaatoreid veel tagant. See on ikka väga tõsine asi. Kas ta ikka üldse saab aru, mis tööd ta teeb ja mis ametis ta on?,“ rääkis Helme Delfi valimissaates.

1x
00:00

Ta oli ka pahane politsei peale, kes lükkas eile tagasi EKRE avalduse, kus heideti europarlamendi liikmest Indrek Tarandile ette ebaseaduslikku käitumist esmaspäevasel meelavaldusel.
Helme sõnul käitub politsei väga kummastavalt. „Me tegime ka Tarandi peale avalduse ja saime ühe päevaga vastuse, et mingit seaduserikkumist seal ei olnud, ühtegi asjaolu uurimata. Näha on, et siin üritatakse poliitilist klaperjahti korraldada inimestele, kes proovisid takistada seaduserikkumist.

Siiski ta nõustus, et EKRE meeleavaldajad läksid üle piiri. „Ma olen nõus, et meelavalduse osalejad oleksid võinud rohkem enesekontrolli evida ja kogu olukorra jätta turvameestele. Aga kõik ju saavad aru, et neid provotseeriti,“ protestis ta siiski.

Helme kinnitas, et tema meelest pole Tarandil suurt alust kaevata EKRE meeleavaldajate peale.

„Ma lisaks siia, et mitte mingeid kehavigastusi Indrek Tarandil ei olnud sellest situatsioonist,“ sõnas Helme.

Saatejuhi küsimuse peale, kas ta vaatas ise Tarandi läbi, kinnitas ta oma täiesti kindlat teadmist selles vallas. „Absoluutselt selgelt tal selle intsidendi käigus mingeid kehavigastusi ei tekkinud. See on lumehelbekese jutt, kuidas temal takistati sõnavabadust. Sotsidel on alati võimalus korraldada oma meeleavaldus ja meie sinna segama ei tule.“