"Keskerakond oli nõus kõige suurema osa meie programmist ka enda programmi võtma," sõnas Sooäär tänasel pressikonverentsil, põhjendades otsust just Keskerakonna kasuks. Keskerakonda nimetasid Sooäär ja Korobeinik kõige progressiivsemaks erakonnaks Eestis.

Kaks kuud tagasi, kui Korobeinik oli Reformierakonnaga tülli pööranud ja kritiseeris teravalt partei liberaalse maailmavaate kadumist, heitis ta sama ette ka Keskerakonnale.

19. septembril kirjutas ta Eesti Päevalehe arvamusloos, et Reformierakonna katteallikad 500-eurose tulumaksuvaba miinimumi kõigile kehtestamisele kõlavad nagu Keskerakonna valimisprogramm. Reformierakond on nimelt lubanud leida lubaduse katteks vajaminevad 200 miljonit eurot maksude parema laekumise ja majanduskasvu arvelt.

"Tõsi, olles nominaalselt küll liberaalne poliitiline jõud, pole Keskerakond tegelikult kunagi liberalismile panustanud. Nende lahendus rahamuredele on läbi aastate olnud lihtne: kõigepealt lubada, et raha saab riigi- või munitsipaaleelarvest, ja kui selgub, et sealt siiski ei saa, järgnevad klassikalised ettepanekud "võtame laenu" või "teeme veel ühe maksu". Viimasel ajal harrastab neid lahendusi paraku ka Reformierakond," oli Korobeinik mõlema partei suhtes kriitiline.

Vähem kui kaks kuud hiljem leiab Korobeinik, et Keskerakond on temale olulistes asjades Eesti kõige liberaalsem partei. "Sõltub, kustpoolt vaadata. Kui vaadata neid küsimusi, mis on minu jaoks olulised, siis vastus on kindel jah," leidis poliitik täna Delfile antud intervjuus.

"Neli aastat tagasi oleks olnud päris raske ette kujutada, et Keskerakond tuleb valimistele näiteks ettepanekuga kehtestada sotsiaalmaksulagi. See on Reformierakonna programmi lubadus aastast 2011, mida nad tookord ei täitnud. Tegelikult on Keskerakonna programmis terve rida neid ettepanekuid, mida ma olen Reformierakonnale teinud, mis on kindlasti liberaalsed, ja nendest ükski ei ole erakonna programmis kajastust leidnud. Näiteks sotsiaalmaksulagi, hallide passide mitte väljaandmine, kaasav eelarve," loetles Korobeinik. "Need asjad on Keskerakonna programmis, mitte Reformierakonna programmis."

Sooäär oktoobris: ehk aitaks erakonna põhiväärtustele keskendumine uut energiat leida?

Sarnaselt Korobeinikule tõi Sooäär Reformierakonnast lahkumise ühe põhjusena liberaalsetest väärtustest kaugenemise.

"Väga paljud põhimõtted ja väärtused, mida Reformierakond on kaitsnud, on ka täna Eesti jaoks jätkuvalt olulised. Ehk aitaks ühine pilguheit peeglisse, möödaniku vigade tunnistamine ja erakonna põhiväärtustele keskendumine uut energiat leida, mis jõe taaskäivitaks?" küsis Sooäär kaks kuud tagasi.

Möödunud aastal ütles Sooäär Delfile, et keskerakondlik korruptsioon linnas tuleb ühemõtteliselt hukka mõista. Riigikogu valimistele vaadates ütles Sooäär, et Eesti majandusele oleks hävitav ja halvim kõigist võimalikest koalitsioonidest EKRE ja Keskerakonna liit.

Oktoobris Reformierakonnast lahkunud Andrei Korobeinik ja Imre Sooäär teatasid täna, et nad kandideerivad sõltumatute kandidaatidena Keskerakonna nimekirjas järgmise aasta riigikogu valimistel.