Keskerakonna juhi, peaminister Jüri Ratase sõnul on programmis lubatu korralikult läbi arvutatud ja maksaks kokku pool miljardit ehk 500 miljonit eurot.

Suured kulud tulevad mõistagi erinevate toetuste ja maksumuudatuste plaanidest.

Poole 500 miljonist neelab Keskerakonna programmis pensionäridele pakutavad boonused: 100 eurone erakorraline pensionitõus ja täiendav tulumaksuvaba sissetuleku osa.

Erakorraline penisonitõus viidaks partei kavade kohaselt ellu 2020. aastal ning tekitaks eelarvele 200 miljonilise kulu. Pensionäridele lisataks ka 250 euro eest maksuvaba tulu, mis neelaks täiendavad 70 miljonit eurot.

Päris palju raha vajab ka Keskerakonna peretoetuste tõusu kava. Selle järgi tõstetaks esimese ja teise lapse lastetoetus 100 euroni ning suurendataks lasterikaste perede toetusi. Esimene meede maksab Keskerakonna arvutuste kohaselt 112 miljonit ja paljulapseliste perede toetuste tõus omakorda 50 miljonit eurot.

Keskerakond ei luba alandada alkoholiaktsiisi vaid jätta selle samale tasemele. Küll aga lubatake alandada kütuseaktsiise ja elektriaktsiisi. Viimase osas toodi valimiskongressil osalejatele ka kuluarvestus – elektriaktsiisi üldine alandamine miinimummäärani maksaks 23 miljonit eurot. Kui piirduda vaid eraisikutega, siis maksaks see 9 miljonit eurot.

Üheks suureks kuluallikaks on veel Keskerakonna lubadus ehitada Eesti põhimaanteed neljarealiseks. Selle kulu võib partei hinnangul olla kuni 1,4 miljardit eurot kokku. Suure teedeehituse projekti jaoks on Keskerakond valmis ka laenu võtma.

Kongressil tutvustati ka teisi lubaduste plaane, millel vähemalt esialgu kulusummasid välja ei käidud.

Näiteks ravijärjekordade vähendamine poole võrra ei saa kindlasti ilma mingi rahasüstita tervishoidu toimuda. Samuti koduhoolduse või hooldekodu koha tagamine eakatele, kus plaani järgi tahaks Keskerakond hüvitada riiklikult selleks inimese pensionit puudu jääva osa. Või siis tasuta lasteaiakohtade tagamine kõigile peredele.

Kindlasti neelavad raha ka mitmed lubatud palgatõusud (näiteks õpetajate palk soovitakse viia 2000 euroni), sotsiaalmaksu lagi jms.