„Meie suureks rõõmuks on väga paljud oma valdkonna spetsialistid täna valmis poliitikasse panustama. See ei ole olnud kellelegi lihtne otsus, tean seda isiklikust kogemusest. Ilmselt aitas paljudel seda otsust teha ka president Kersti Kaljulaidi tänuväärne suvine üleskutse tulla poliitikasse teadlastel, õpetajatel ja inseneridel,“ ütles Eesti 200 juht Kristina Kallas.

Põhjamaade Sümfooniaorkestri looja ja juht, endine Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri ja Soome Rahvusooperi ooperikoori direktor Kadri Tali kandideerib Eesti 200 nimekirjas parteitu kandidaadina.

„Kultuur on iga riigi vundament ja alustala. Selle tähtsust ei tohiks alavääristada, kuigi sageli seda oma abstraktsuse tõttu siiski tehakse. Olen Eesti patrioot, kuid elades viimased aastad Eestist eemal, oskan näha, milline väärtus on elada oma kodus, omal maal. Tunnen vastutustunnet ja kohustust oma maale ja kultuurile tagasi anda seda, mida olen oma kasvatuse, hariduse ja töövõimalustega elult saanud. Võlgnen seda nii muusikutele kui publikule, eriti tänastele noortele,“ sõnas Tali.

Parteitu kandidaadina on Eesti 200 nimekirjas ka endine Viljandi linnapea ja Viljandi Folgi peakorraldaja Ando Kiviberg.

„Leian, et saan ja pean aitama panustada oma kogemuste ja teadmistega Eesti arengusse. Arvestades Eestis ja maailmas toimuvat, on äärmiselt vajalik näidata, et rahvuslus saab olla sõbralik, edasiviiv ning muudesse kultuuridesse lugupidavalt suhtuv. Hiljutise omavalitsusjuhina on mul kogemust ning teadmisi, kuidas aidata kaasa Eesti piirkondlikult tasakaalustatud arengule,“ ütles Kiviberg.

Kiviberg on Eesti muinsuskaitsja, pärimusmuusik ja poliitik. Ta on lõpetanud Viljandi Kultuurikolledži rahvamuusika erialal, ta on olnud Eesti Pärimusmuusika Keskuse juhataja, Viljandi linnapea ja Viljandi folgi festivali peakorraldaja.

Riigikogu valimistel kandideerib Eesti 200 nimekirjas ka organisatsioonide kogenud reorganiseerija ja ettevõtlusõpikute autor Monika Salu.

“Eesti 200 programm seab Eestis ainsana pika visiooni ning pakub reaalse tegevuskava eesmärkide täitmiseks. See on ainus tõhus tee eduka ja hooliva riigi ehitamiseks. 2018. aastal kutsuti mind Kuusalu valla juhtimist ümber korraldama ja kaasajastama. Olles kogenud, kui ebaefektiivseks ja raiskavaks on kujunenud paljude omavalitsuste ja ka meie riigi mitmed organisatsioonid, on enam kui rohkem põhjust oma kogemusi ja teadmisi organisatsioonide kaasajastamisest ka tõhusa riigi kujundamiseks kasutada,” sõnas Salu.

Salul kui tippjuhil on 25-aastane edukas organisatsioonide reorganiseerimiskogemus, ta on kolme tütre ema. Tema kõrgharidus hõlmab üldtehniliste distsipliinide õpetaja haridust ja juhtimisala doktorikraadi, mille ta kaitses EBS-is 2001. aastal. Monika on kirjutanud mitmed käsiraamatud, näiteks "Ettevõtluse alused", "Sotsiaalkaitse Eestis", "Muudatuste meistriklass". Monika on aktiivne vabatahtlik merepäästja.