Mikser ütles Delfile antud intervjuus, et sotsid seadsid miinimumeesmärgiks saada ringkonnamandaat vähemalt igast valimisringkonnast ja soovisid korrata või ületada seda tulemust, mida Mõõdukad 1999. aastal näitasid — 17 kohta. “Tundub, et mõlemad eesmärgid on täidetud,” ütles Mikser rahulolevalt.

Millised valitsuskoalitsiooni variandid nelja riigikokku pääsenud erakonna vahel võimalikud võivad olla?

Kuna president on teatanud, et teeb ettepaneku valitsuse moodustamiseks võitnud erakonna juhile, kelleks on Andrus Ansip, siis matemaatiliselt annab enamuskoalitsiooni ükskõik, millisega kolmest ülejäänust. Kui meile see ettepanek tehakse, me lähme võtame oma head mõtted kaasa, istume laua taha ja tahame tõsiselt läbi rääkida. Kui meile seda ettepanekut tehtama ei peaks, siis me kindlasti oleme valmis neid põhimõtteid jõuliselt ja nähtavalt esindama parlamendis.

Kas te olete valmis valitsusse pääsemise nimel taganema ka mõnest oma valimislubadusest? Näiteks astmelise tulumaksu ideest.

Nagu ma olen mitut puhku öelnud, me kindlasti ei tagane ühestki põhimõttest enne läbirääkimiste algust. Läbirääkimised on keeruline ja pikk protsess, juhul kui me peaksime nendes läbirääkimistes osalema. Küllap siis kõigil on oma prioriteedid, mida kindlasti tahetakse ellu viia. Ja ei saa välistada, et kõigil läbirääkivatel pooltel tuleb millestki ka loobuda.

Kas sotside jaoks on astmeline tulumaks prioriteet?

Ma arvan, et astmeline tulumaks on Eesti poliitikas tublisti üleekspluateeritud teema. Ta on kontekstiväliselt tõstetud tähtsamaks, kui ta tegelikult on. Tegemist on üksikmeetmega, mis on meie seisukohast vaadates kindlasti vajalik, aga ta ei ole vaadeldav muust maksupoliitika kompleksist väljaspool. Me räägime nii tulumaksusüsteemi muutmisest, kui ka käibemaksu differentseerimisest, kui ka mitmete teiste maksude ümbervaatamisest.

Kas sotsid on kompromissideks valmis juhul, kui tuleb ettepanek koalitsiooni moodustamiseks?

Me oleme kindlasti valmis läbi rääkima ja läbirääkimised peavad siis viima tulemuseni ja juhul, kui nad ei vii tulemuseni, siis tuleb proovida teisi võimalikke koalitsioone.