Haridusminister Jevgeni Ossinovski ja Nõmme ning Mustamäe valimispiirkonna kandidaat Olga Sõtniku pöördumistega reklaammaterjal küsib valijatelt ka seda, milliseid ideesid valija kõige enam toetab.

Lisaks sotside juba välja käidud mõtetele nagu 800eurone miinimumpalk ja riigitöötajate palgatõus pakutakse valijatele välja veel kaks mõtet, mille kohta küsitakse, kas seda peetakse prioriteediks. Nendeks teemadeks on venekeelse gümnaasiumihariduse säilitamine ja Eesti kodakondsuse saamise protseduuride lihtsustamine.

Sõtnik kommenteeris küsimuse taga olevat mõtet. "Tuleb natuke paindlikumalt läheneda. Et need inimesed, kes lõpetavad venekeelse gümnaasiumi, valdaksid väga hästi eesti keelt, aga nende ainetundmine oleks samal tasemel eesti gümnaasiumite lõpetajatega," ütles Sõtnik.

Kas see tähendab, et venekeelsetes gümnaasiumites võiks eestikeelse õppe osa langetada allapoole praegu seadusesse kirjutatud 60 protsendi taseme? "Arvan isiklikult, et siin on vaja rohkem paindlikkust," vastas Sõtnik.

Mis kodakondsuse saamise protseduuride lihtsustamist puudutas, siis liiga detailselt ei osanud Sõtnik selle taga olevaid ettepanekuid selgitada. Ta leidis, et teatud gruppidele võiks teha mööndusi ja teha kodakondsuse saamise protseduuri veel lihtsamaks. Näiteks võiks tema arvates keskkooli lõpu keeleeksami siduda kodakondsuse saamiseks vajaliku keeleeksamiga.

"Keeleeksami ja kodanikuõpetuse eksamid võiksid anda õiguse kodakondsuse taotlemiseks," ütles Sõtnik.

Ossinovski ei tea midagi

Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski ütles, et tema kirjutas sellele brožüürile vaid sissejuhatuse, ülejäänuga tegeles erakonna kontor.

SDE peasekretäri Indrek Saar kommenteeris, et tegemist on SDE valimisprogrammi koostamise protsessi ühe etapiga, kus nad küsivad venekeelselt valijalt arvamust erinevate poliitiliste küsimuste kohta. Tegemist on küsitlusega, mida viivad läbi kõik erakonnad – vahel otsepostina, vahel uuringufirma abiga.

"Arusaadavalt küsime inimeste arvamust ka nendes küsimustes, mis neid huvitavad. Venekeelse elanikkonna puhul on selleks kindlasti nii venekeelse hariduse tulevik kui ka kodakondsuspoliitika," kommenteeris Saar.

"Oleme juba saanud hulganisti tagasisidet oma küsitlusele ning nimetatud teemad saavad konkreetsete lubadustega kindlasti kajastatud SDE valimisprogrammis, mis kinnitatakse 10. jaanuari üldkogul," lisas Saar.

Kõigi vastajate vahel loosivad sotsiaaldemokraadid välja ka kahepäevase reisi Brüsselisse.