Peaminister Taavi Rõivas ütles peale koosolekut Delfile, et kõnelusi alustatakse kõikide valimiskünnise ületanud erakondadega peale Keskerakonna. Rõivase sõnul üritatakse leida ühisosa ja ei keskenduta niivõrd erimeelsustele.

"Nii nagu me enne valimisi ütlesime selgelt välja, et Keskerakonnaga koostööks me võimalusi ei näe, nii on see jätkuvalt," kinnitas Rõivas. "See tähendab automaatselt ka seda, et valitsuse moodustamiseks on vaja kolme osapoolt. Selleks me kõigepealt suhtleme kõikide teiste erakondadega va Keskerakond."

Rõivas rääkis, et kõik erakonnad, kellele valija on mandaadi andnud, on seda mandaati väärt ja tal ei ole mingit põhjust kahelda kellegi usaldusvääruses. "Kui suur avatus valitsuskoostööks erakondadel on, on võimalik õige pea teada saada," ütles Rõivas. Ta avaldas lootust, et see valmisolek on erakondadel olemas.

Esmaspäeval kogunenud Reformierakonna juhatus moodustas kõnelusteks delegatsiooni, kuhu kuuluvad erakonna esimees, aseesimehed, volikogu esimees ja peasekretär.

Reformierakond sai riigikogus kohti 30, toetus oli neil 27,7 protsenti. Keskerakond jäi teiseks 24,8 protsendiga, riigikogus saavad nad 27 kohta.

Kolmandaks jäid sotsid 15,2 protsendiga ja kohti neile 15. IRL sai 13,7 protsenti häältest ja 14 kohta.

Vabaerakonnale 8,7 protsenti hääli ja 8 kohta ning EKRE-le 8,1 protsenti hääli ja 7 kohta. Teised erakonnad valimiskünnist ei ületanud.

Kõige tõenäolisemaks koalitsiooniks peeti Reformierakonna, SDE ja Vabaerakonna oma. Vabaerakonna esindaja Artur Talvik ütles, et ilmselt peetakse neid kõige lihtsamaks partneriks. Margus Tsahkna (IRL) arvas, et vaevalt Reform nendega üldse läbi rääkima hakkab.