"Me leiame, et Eesti inimestel on õigus oma tööga rikkaks saada, kui me ei raiska seda rikkust ära välismaale saadetud rahaga. Esiteks viiakse Eestis igal aastal tohutus koguses siin teenitud tulu välja eelkõige välispankade poolt. Me peame vajalikuks maksustada Eestist väljaviidav kapital tulumaksuga ja see tooks Eestis hinnanguliselt sisse 250-300 miljonit eurot. Me nimetame seda pangamaksuks. Ainuüksi Swedbanki õiglasel maksustamisel saaks igal aastal tulu 60 miljonit eurot. See on peaaegu piisav, et meie kõik muud valimislubadused, milleks on ka noorte perede eluasemelaenu kustutamine või lesepensioni kehtestamine või hambaravi muutmine osaks ravikindlustussüsteemist - kõikide nende lubaduste jaoks peaks piisama sellest pangamaksu süsteemist."
faktikontroll

FAKTIKONTROLL:

Martin Helme lubatud "pangamaksu päästerõngas" võib osutada aga õhust tühjaks jooksnud, auguga ujumisrõngaks, sest tuleb arvestada et:

- pangad lahkuvad või muudavad oma tulude näitamist, nii et EKRE poolt oodatud summa ei tule täis

- muud valimislubadused on hetkel antud moel, et nende hinda on täismahus väga keeruline välja arvutada, kõigi nende katteks ei pruugi siiski jätkuda.

Mis puutub pankade väljaviidava tulu maksustamist, siis see, kui pangad teevad midagi kahtlast või illegaalset (viivad välja tulu, mis peaks siin tegelikult olema maksustatud), siis on tegemist maksuameti küsimusega ning poliitikutel pole siin palju seadusandjatena teha.

Ja kuigi sellest on palju räägitud, tasub korrata: süsteem üldiselt soosib siin kasumit näitama ning seda kusagil mujal välja võtma. Aga kui hakata siin maksustama, siis siin tõenäoliselt enam kasumit ei näidata ning pole ka midagi maksustada.

On selge, et igasuguse maksutõusu maksavad niikuinii lõpuks kinni kliendid. On ka reaalne oht, et välispangad, kellel pole siin enam kasulik tegutseda, lähevad Eesti turult minema.

Kas lubatud summa kataks kõik kulud?

Kuid eeldame hetkeks, et nii ei lähe ja EKRE saab prognoositud pangamaksust tulevad summad kätte. Nüüd põrkame aga keerukama probleemiga kokku, sest EKRE lubaduste maksumuse välja arvutamine on üsna raske.  

Kodulaenude kustutamise kohta pole häid andmeid kuskilt võtta. Statistikaameti andmetel sünnib 41% lastest abieludes. Aga pole teada, kui paljudel nende laste vanematest on kodulaenud. Kui kõigil, siis oleks kõne all kulu 50 miljonit aastas (Eesti Panga andmetel on keskmine kodulaenujääk Eestis veidi alla 37 000 euro). Kuid küllap soodustab kodulaenu tagasimaksmine ka seda, et abielusid vormistatakse oluliselt rohkem?

Martin Helme toob välja, et ainüksi Swedbankilt saaks riik pangamaksuga 60 miljonit. See summa ühildub nende teise lubadusega: et tagada hambaravi ravikindlustuse osana, kuluks samuti vähemalt 60 miljonit. See on aga minimaalne summa, sest reaalselt tõuseb tasuta teenuse järgi vajadus hüppeliselt, 60 miljonit on aga summa, mida on seni eestlased ise maksnud. Tasuta asja järgi on suurem nõudlus. (Kirjutasime erinevate erakondade hambaravilubadustest Eesti Päevalehes ja Delfis pikemalt loos "LUBADUSTE TOP: Kas see on realistlik? Vaata, kui palju on parteid valmis sinu hammaste eest riigi raha välja käima". )

EKRE peaks arvestama – Eesti on Euroopa Liidu liige

Martin Helme räägib "Vabas mikrofonis" lahti ka erakonna plaani käibemaksu 10 protsendile langetamise idee. Ka see on ju küsitav, sest Euroopa Liidu käibemaksudirektiiv ütleb, et liikmesriigi madalaim käibemaks võib olla 15 protsenti. Seega on arusaamatu, kuidas selle seadusega vastusolevat seadust kavatsetakse Eestis kehtestada.
faktikontroll

Maksustatavate tehingute suhtes kohaldatakse maksumäära ja maksutingimusi, mis on kehtestatud ELi liikmesriigis, kus tehingud toimuvad. Ühtne käibemaksumäär kehtestatakse protsendina maksustatavast summast, mis 31. detsembrini 2015 ei või olla väiksem kui 15%.

Käibemaksust Euroopa Liidus saad lugeda lähemalt näiteks siit: http://europa.eu/legislation_summaries/taxation/l31057_et.htm

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna programmiga riigikogu valimisteks saad tutvuda EKRE kodulehel!

Delfi TV pakkus saadikukandidaatidele võimaluse rääkida kolme minuti jooksul vabalt, mida nad soovisid. Küsimusi ette ei antud. Kõik videod on järelvaadatavad Delfi TVs!

Vaata ka Martin Helme klippi: