Ja sellises olukorras on võimalik härra Vassiljevil kuulutada, et vastutustundetu mehega lapsi saavad naised tuleb steriliseerida. Jäägu see eraldi küsimuseks, et kas sellist juttu rääkival inimesel on edaspidi keelt vaja või võiks ka selle tema arvates eemaldada. Mulle on küll jäänud mulje, et käte-jalgade-keele jms kehaosade eemaldamise aeg on sadade või tuhandete aastate tagusesse aega jäänud, aga Vassiljevi väljaütlemiste taustal ei saa enam milleski kindel olla.

Viimasel ajal moodi läinud vastastikused sildistamised ja solvamised jäägu aga teistele. Minu jaoks on õõvastav näha, et kusagil leidub veel inimesi, kelle arvates laps on naise oma, lapsesaamine on naise otsus.

Vastutustundetuse test

Vassiljevi väljaütlemisest võiks edasi mõelda, et kas üksikvanemate küsimusega tegelemise asemel hakkab Riigikogu sotsiaalkomisjon järgmiseks hoopis meeste vastutustunde testi välja arendama? Kellel meist selle vastu midagi olla saaks, kui enne abiellumist kaaslase kõik vajalikud skoorid mõõdetud saaks. Täiusliku suhte saladus ongi siiani lahendamata.

Järgmisena võiks olla ka test eostatud lapse suhtes, et mees võib ju vastutada, aga kas just sellise lapsega ikka hakkama saame?

Üksikvanemate juurde tagasi tulles ei tohi unustada, et meil on suur hulk perest eraldi elavaid lapsevanemaid, kes ei maksa lapsele elatisraha, kuna suudavad oma sissetulekuid osavalt riigi ja teise poole eest varjata. Eestis on selline petmine võimalik isegi riiklikul töökohal, näiteks politseiniku ametikohal. Kas saame ka öelda, et riik on oma üksikvanemast kodaniku suhtes vastutustundetu, kuna siin on võimalik, et isegi kohtus väljamõistetud elatisraha ei suudeta üksikvanemani aidata. Kas lugupeetud keskerakondlase arvates tuleks ka riik steriliseerida?

Naisel on lapsed

Nii võib vastamisi lahmima jääda, kuid lugu iseenesest on kurb. Kui see repliik oli ka mõeldud nalja või hea meedia tähelepanu äratajana (millena see toimis!), siis sisu ei muutu - meie ümber on jätkuvalt inimesi, kes esiteks arvavad, et vaid naisel on lapsed ning teiseks sooviksid lasta lastel kui eluõitel kusagil mujal õitseda. Miks peaks mõni naine veel tahtma Eestis sünnitada, kui ette on teada, et kui elu peaks planeeritust teisiti minema, siis abi asemel tuleb kuulata süüdistusi stiilis, "ise olid rumal, et lapse said"?

Kui valimiste eel hakkavad kõik erakonnad peale kõigi teiste ka lastest hoolima, siis paljud lapsevanemad väikestest rahalistest lastetoetustest ei hooligi. Laste ning lapsevanemate ühiskonna hulka arvamiseks on vaja muuta suhtumist. Lastega seonduvate murede lahendus pole see, et neid lapsi poleks. Otsene vastutus laste kasvatamise eest on loomulikult vanematel, aga see, et lapsed oleksid osa ühiskonnast ning neid huvitaks meie riigi jätkamine, on iga inimese teha. Kui midagi toetavat ei oska teha või öelda, siis võib vähemalt tegemata jätta üleolevad ning solvavad märkused, mis laste ning lapsevanemate kohta meie ühiskonnas veelgi vähendavad.