Minu silmis oleks ideaalne riigikogu pärast valimisi just sellise koosseisuga:

11 üksikkandidaati

20 rohelist

25 EKREkat

21 Vabaerakondlast

8 RÜElast

8 Iseseisvusparteilast

8 EÜVlast

Sellise koosseisuga Riigikogu suudab tühistada praeguse Riigikogu toodetud seadusandliku praagi ja riiki ilma sõjaliste konfliktideta edasi viia. Riigikogu peab olema poliitiliste debattide koht, aga mitte mingi majandusharu vähevõimekatele.

Oma unistustes näeks ma kandideerimas suisa 51 üksikkandidaati. See tähendab, et kui teistele hääli ei antaks, oleks riigikogu pärast valimisi 51-kohaline! Aga eks valija peab veel kasvama ja õppima demokraatiat rakendama...

Demokraatias ei ole midagi keerulist, demokraatia on väga lihtne ja selge mehaanika. Neli aastat oldi ametis ja siis minema - mis iganes need inimesed ei räägiks, mis iganes nad ei lubaks ja vingerdaks, mis kameelionimaske nad ei kannaks - minema, vutt-vutt-vutt mäest alla.

Demokraatiat ei huvita teie musta pesu pesemine, lollid lubadused, kärbsemustast õhulossid. Demokraatia töötab väljavahetamise printsiibil. Valitutel oli neli aastat aega oma lubadusi täita, plaane ellu viia, ühiskonda muuta ja kui seda ei tehtud, siis milleks uus ametiaeg?

Demokraatia on julm, halastamatu, konkreetne ja ükskõikne ja ainult väljavahetamist nõudev.

Demokraatia jaoks pole Ojulandil ja Ivnitskajal muud vahet kui et üks on valitud olnud, aga teine veel mitte. Muid erinevusi demokraatia ei pea oluliseks, valija ise tegeleb tähtsusetute pisiasjadega.

Valija pole kohtunik, valija pole mingi moraalilugeja või mõttesügavuse hindaja, valija ainus ülesanne on saata vanad minema ja panna uued asemele. Riigikogu on nagu veefilter ühiskonna veevõrgustikule - valija viskab vana haisva minema ja paigaldab uue asemele, see on valija ülesanne. Vana õli automootorist välja, uus asemele. Valimised on nagu õlivahetus ja kui valija on vana õliga lasknud auto mootori kokku joosta, siis kes on süüdi? Kas auto, õli või loll õlivahetaja?

Nii et valija saagu enne oma rollist ja ülesannetest aru, kui teisi tuleb õpetama. Valija ise pole siiani oma rolli täitnud ja on lasknud ühiskonnal korrumpeeruda, sest ilma valija hääleta poleks ühtegi valija poolt nii kirutud ja põlatud inimest ju Riigikogus.