Eilsel Eesti Päevalehe ja Delfi presidendikandidaatide debatil küsis LP peatoimetaja Ingrid Veidenberg igalt osalejalt ühe intrigeeriva küsimuse, mis on kas seni küsimata jäänud või millele pole avalikkus konkreetset vastust saanud.

Nimelt omavad viis debatil osalevat kandidaati erakondade toetust ja on ametlikud presidendikandidaadid: Eiki Nestor (SDE), Allar Jõks (IRL), Mailis Reps (Keskerakond), Siim Kallas (Reformierakond), Mart Helme (EKRE).

Marina Kaljurand on aga presidendikandidaadi kandidaat ning kandideerib valimiskogus. Reformierakonna juhatus tegi otsuse toetada riigikogus üksmeelselt Siim Kallast ning seejärel sotsiaaldemokraatide soosikut Eiki Nestorit.

"Teil on riigikogus väidetavalt 5-7 toetajat. Valimiskokku olete plaaninud minna mõlemad, aga Kallase toetuseks jääks tuntav ülekaal, sest ka riigikogu liikmed osalevad teatavasti valimiskogu töös. Te olete tark ja sümpaatne naine, Marina, teil on täna võimalus teha Reformierakonnale teene ja päästa ta lõhenemisest ja võimalus öelda otse-eetris oma toetajatele "Andke minule mõeldud hääled Siim Kallasele, kel on minust selgemalt suuremad šansid saada Eesti presidendiks. Nii ei lahustuks Reformierakonna kandidaatidele antud hääled valimiskogus kahe inimese vahel ja Reformierakonnal oleks palju suurem võimalus saada presidendikoht endale. Marina, palun, otse-eeter on teie käsutuses," küsis LP peatoimetaja Ingrid Veidenberg Kaljurannalt.

Vaata videost Kaljuranna reaktsiooni intrigeerivale küsimusele ning seda, kuidas Siim Kallas Kaljuranna enesekindluse peale nihelema ja silmi pööritama hakkab!

Kaljurand: "Uskumatult huvitav, et te olete isegi sõnavõtu valmis draaftinud, aga ma ei loe seda ette. Ma tegin oma ettepaneku nüüd umbes kuu tagasi ja minu ettepanek ongi see, mida Reformierakond praegu järgib: anda Siim Kallasele võimalus kandideerida riigikogus, töötada selle nimel, pidada läbirääkimisi, mida - ma saan aru - Siim Kallas on väga edukalt pidanud ja ilmselt peab ka edasi. Ja kui Siim Kallas osutub valituks riigikogus - kordan seda, mida ma ütlesin selle saate alguses -, ma soovin talle palju õnne. Kui see nii ei lähe, siis on olnud juhatuses arutlusel ja on erakonna esimees mulle öelnud, et Reformierakonna kandidaat valimiskogus olen mina. Mis puudutab neid numbreid, mida te nimetasite, ma ei hakka nende numbrite üle spekuleerima, küll aga on mul rahva toetus, ma olen täna kõige populaarsem kandidaat Eesti inimeste seas, mul on olnud võimalus välisministri töö kõrvalt sõita ringi ja kohtuda kohalike omavalitsustega. Mitte nii palju, nagu teised kolleegid, sest ma pean tegema oma põhitööd, aga ka nendel kohtumistel olen ma tundnud väga suurt toetust. Nii et ma ei loe oma šansse - kuidas te ütlesite - olematuteks?"

Veidenberg: "Reformierakonna juhatuse teade ei maininud Marina Kaljuranda, vaid teisipäevasel koosolekul teatati, et Reformierakond toetab Siim Kallast ning seejärel Eiki Nestorit. Kas te solvusite, või kuidas te jätkuvalt kinnitate, et te olete jätkuvalt valimiskogus see eelistus?"

Kaljurand: "Ma võin viidata sellele, mida peaminister, Reformierakonna esimees mulle ütles ja mida ta ütles ka intervjuudes. Nii et kui te võtaksite lahti juhatusele järgnenud intervjuud, siis seal on see öeldud."

Veidenberg: "Jah, seda ütles Taavi Rõivas, aga juhatuse teates teie nime ei olnud."

Kaljurand: "Ma ei olnud juhatuse koosolekul. Seda, mida juhatuse koosolekul räägiti, rääkis mulle edasi erakonna esimees ja mul ei ole mingisugust alust kahelda tema siiruses ja selles, et ta edastas mulle just selle sõnumi, mida juhatus arutas ja otsustas."

Debatil osalenud ekspertide kogu liikmed tõid debati kokkuvõttes välja, et Marina Kaljurand on jätkuvalt väga haavatav selles, mis puudutab tema olukorda Reformierakonnaga: suhe peaministri ja valitsusega on koht, mis võib talle nii poliitikute kui ka rahva toetuse seas määravaks saada. "Kallas kui erakonna liige suutis end paremini distantseerida Reformierakonnast kui Marina Kaljurand, kes ei kuulu erakonda," leidsid eksperdid.