Uurides, mis põhjustel ei ole Siim Kallast teiste võimalike kandidaatide seas, kes võiks pälvida Vabaerakonna liikmete ja fraktsiooni toetuse, vastas riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni aseesimees Andres Ammas, et erakond otsustas kõigepealt kutsuda endiga kohtuma erakondadesse mitte kuuluvad isikud, keda avalikkuses on nähtud sobivate presidendikandidaatidena. "Sõltumatus erakonnapoliitikast tuleb meie arvates tänases Eestis presidendile ainult kasuks," sõnas Ammas.

Sõltumatus erakonnapoliitikast tuleb meie arvates tänases Eestis presidendile ainult kasuks.
Andres Ammas

Vabaerakonna esindaja sõnul pole kutsutute nimekiri lukku löödud.

Siim Kallas on Vabaerakonnale hea tuttav juba varasemast. Ta esines vähem kui kuu aega tagasi ettekandega Vabaerakonna maksukonverentsil ning on mullu suvel pikemalt kohtunud ka fraktsiooni ja juhatuse liikmetega. "Eks me lähtusime ka erakonna seest tulnud soovidest. Kallast arvatakse rohkem tundvat, tema seisukohti on rohkem ilmunud ja need on avalikkusele juba praegu suhteliselt hästi teada," sõnas Ammas.

Vabaerakonna parlamendisaadikud on arvestanud mõttega, et nende eelistatuim presidendikandidaat ei pruugi viimasesse hääletusvooru pääseda. "Siis me peame võtma oma teise või kolmanda eelistuse, keda toetada. Nagu ma varem ütlesin: siin ei saa väga jäikasid positsioone võtta," täpsustas Ammas. Vabaerakonna fraktsioonis on kaheksa saadikut.

Erakonna esimees Andres Herkel tõi välja, et Vabaerakond toetab kandidaati, kel on parteiülene toetus ja ta on autoriteet ka väljaspool Eestit. "Eesti president peab olema võimalikult sõltumatu, oskama näha ja näidata suuremat pilti, kuhu Eesti peab minema."

Vabaerakond tahab võimalike presidendikandidaatide seisukohad ära kuulda enne juuni alguses toimuvat erakonna üldkoosolekut.