Esmaspäeval riigikogus toimunud esimeses hääletusvoorus kandideerisid IRLi ja Vabaerakonna esitatud kandidaadina Allar Jõks, Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ühiskandidaadina Eiki Nestor ja Keskerakonna kandidaadina Mailis Reps. Hääletanud 99 kandidaati andsid Allar Jõksile 25, Eiki Nestorile 40 ja Mailis Repsile 26 häält. Kaheksa sedelit jäeti tühjaks.

Riigikogu teises voorus kandideerisid Reformierakonna ja SDE ühiskandidaat Siim Kallas, IRL-i ja Vabaerakonna soosik Allar Jõks ja Keskerakonna kandidaat Mailis Reps. Siim Kallas kogus 45, Mailis Reps 32 ja Allar Jõks 21 häält. Ristiga märgistamata sedeleid oli üks.

Kolmandas voorus olid vastamisi Siim Kallas, kes kogus 42 häält, ja Mailis Reps, kelle poolt hääletas 26 riigikogu saadikut. 30 hääletussedelit olid tühjaks jäetud. Üheski hääletusvoorus ei saanud ükski kandidaat niisiis nõutavat kahekolmandikulist häälteenamust ehk 68 häält.

See tähendab, et presidenti asutakse valima 24. septembril valijameeste kogus, kuhu tuleb kokku üle 300 inimese. 2006. aastal oli valimiskogu liikmeid 347. Nende hulka kuulusid 101 riigikogu liiget ja 246 kohaliku omavalitsuse volikogude esindajat. Otse jõuavad valimiskokku Reformierakonna kandidaat Siim Kallas ja Keskerakonna kandidaat Mailis Reps, kuna nad kandideerisid riigikogu kolmandas voorus. Uute kandidaatide ülesseadmise õigus on vähemalt 21 valimiskogu liikmel.

Delfi TV otsestuudios arutlesid, kommenteerisid sündmusi ja küsitlesid asjaosalisi Delfi ja Eesti Päevalehe arvamustoimetajad Krister Paris ja Priit Simson. Intervjuude ja otselülitustega vahendasid riigikogu koridorides ja valimiskasti lähistel toimuvat reporterid Riho Nagel ja Reet Pärgma. Ülevaate riigikogu voorudes toimunust saad blogist.

Hea lugeja, avalda ka oma arvamust ja tähelepanekuid presidendivalimiste kohta. Lisa oma kommentaar blogisse või Twitteris #presidendivalimised

Delfi esmaspäevasele küsitlusele "Kellest peaks saama Eesti president?" oli teisipäeva hommikuks vastatud üle 13 600 korra. Selgus, et ka lugejad poleks suutnud presidenti ära valida, sest hääled jaotusid umbes sama ühtlaselt kui riigikogus: kui saadikud andsid Allar Jõksile 25, Eiki Nestorile 40 ja Mailis Repsile 26 häält, siis lugejad Jõksile 31, Nestorile 44 ja Repsile 25 protsenti häältest.

Vaata pilte esimesel päeval toimunud valimisvoorust:

Delfi teise vooru hääletuse võitis Siim Kallas 62 protsendiga, Allar Jõksi toetas 20 ja Mailis Repsi 18 protsenti vastanutest. Hääli anti kokku üle 3400. Presidendivalimiste kolmandas voorus olid vastamisi Siim Kallas ja Mailis Reps, kellele Delfi lugejad andsid kokku umbes 3600 häält. Siim Kallas kogus neist 70 ja Mailis Reps 30 protsenti.

Siin suur galerii teisest ja kolmandast valimisvoorust:

Delfi fotograaf ja reporter tegid esmaspäeval kaasa ka presidendiks pürgiva Eiki Nestori sõidu kodust Toompeale. Millest muljetab Nestor ning missugune on tema teekond riigikokku, loe lähemalt SIIT.