"Tänases avatud maailmas on need teineteisega täiesti läbipõimunud ning mitmed välispoliitilised arengud avaldavad Eestile otsest mõju," lisas Paet.

Tema sõnul on seetõttu väga oluline, kuidas suhelda omaenda ühiskonnaga. "Nii väikeses riigis nagu Eesti ei saa president olla kuskil kaugel või eemal. Ta peab püüdma ühiskonda seesmiselt siduda, sest mida ühtsemad me seesmiselt oleme, seda tugevamad ka väljapoole. Ta peab ühiskonnaga kõnelema ka keerulistel aegadel ja teemadel, et aidata kaasa ühiskondliku stressi piiramisele," sõnas ta.

Paeti sõnul peab president Eestit hästi esindama mujal maailmas, aga olema ka Eesti kui õigusriigi poliitiline tagaja. "See on eriti oluline nendesamade arengute puhul, kus näeme äärmusluse kasvu ja survet õigusriigi põhimõtetele. Paraku ka Eesti ei pruugi selles olla täiesti immuunne ning seetõttu ongi väga oluline, et riigipea teab tegema poliitiliselt kõik õigusriigi kõigi elementide kaitsel," ütles Paet.

Ta lisas, et meie ühiskond pole hoolimata 25 aastat kestnud integratsiooniprotsessist piisavalt ühtne. "Ja seega ka mitte nii tugev, kui võiks olla. Meil on jätkuvalt ka demograafiline probleem," sõnas Paet.

Varemurrus sotsiaaldemokraatliku partei korraldatud debatil osalesid lisaks Paetile ka Mailis Reps, Allar Jõks ja Eiki Nestor.