Marina Kaljurand pole küll kinnitanud, kas ta kandideerib Eesti presidendiks, kuid 23. aprillil astub ta üles Vabaerakonna korraldatud potentsiaalsete presidendikandidaatide kuulamisel. Enda sõnul välisministrina, kuid siiski presidendivalimistega seotud üritusel.

Välispoliitilistel teemade kõrval tuleks presidendivalimisi silmas pidades vaadata ka seda, millised on Kaljuranna vaated teistes valdkondades.

2015. aasta naiseks valitud Kaljurand Eesti sisepoliitika teemadel eriti sõna võtma ei kipu, kuid on alati naisi poliitikasse astuma julgustanud. "Poliitikas võiks meil olla tunduvalt rohkem naisi. Eestis on palju väärikaid ja tarku naisi, kes võiksid riigikogus ja kohalikul tasandil kaasa rääkida. Paraku ei ole poliitiku amet täna naiste seas populaarne. Näen lahendust selles, et naisi julgustataks ja toetataks rohkem," ütles ta 2013. aastal LP-le antud intervjuus.

Kaljurand märkis, et poliitika pole kerge valdkond - tükkideks võetakse nii eraelu kui välimus. "Naistes tuleb kasvatada enesekindlust ja julgust selle kõigega hakkama saada."

Välisminister leidis, et igal riigil on naiste kaasamiseks poliitikasse ja majandusse oma tee ning universaalset lahendust ei ole, kuid tõi näiteks sookvoodid, mis on näidanud väga positiivset tulemust Norras. "Norrakad väidavad, et nende edu alus ongi nafta ja naised, kes mängivad ühiskonnaelus suurt rolli."

Kaljurand tõdes toona, et Eesti ühiskonnas ei olda sookvootideks valmis. "Et ülevalt poolt jõuga midagi kehtestataks – ma ei usu sellesse. Ühiskond peab mõistma ja olema nõus."

Poliitikul peab olema tugev sotsiaalne närv

Noortel, kellel on ambitsioon saada ministriks ja olla tegev poliitikas, soovitas Kaljurand parteisse astuda ning karjääri teha. "Ehk – käia klassikalist poliitilist rada pidi. Minu tee ei ole päris tüüpiline. Kuigi ka minu kolleegide, Euroopa Liidu välisministrite seas on palju endisi karjääridiplomaate, on nad ikkagi astunud ka parteisse ja teinud poliitilist karjääri," rääkis Kaljurand eelmise aasta novembris DD Akadeemiale antud intervjuus.

Kaljurand pidas samas intervjuus heaks kombinatsiooniks ka seda, kui noor töötab mõne aasta mingisugusel erialal ning suundub siis poliitikasse. "Siis nad saavad poliitikas panustada juba mitte ainult puhtalt poliitikutena, vaid ka arvestades oma ettevalmistust, oma kogemust, oma töökohta. Jah, ma soovitaksin omandada eriala, töötada mõned aastad, võib-olla elada välismaal, vaadata ringi. Ma arvan, et see avardab silmaringi ja sellisel inimesel on poliitikas palju rohkem võimalust kaasa rääkida ja panustada kui ainult poliitilise karjääri tegija," rääkis välisminister, lisades, et noorel tuleb teha otsus, mis talle endale õige tundub.

Mina välistan igasuguse suhtlemise inimestega, kes nii-öelda lähevad üle laipade. Niimoodi võib teha üks kord, võib teha kaks korda, aga mina pean seda väga valeks ja nende inimestega ma püüan mitte suhelda.
Marina Kaljurand

Head poliitikut iseloomustas Kaljurand kui julget ja tugeva sotsiaalse närviga ning empaatiavõimelist isiksust. "Ma arvan, et poliitikul peab olema piisavalt julgust. Julgust öelda, mida ta arvab ja ka siis, kui see ei pruugi olla avalikkusele kõige populaarsem teema. Ma arvan, et poliitikul peab olema tugev sotsiaalne närv. Ta peab nägema seda, mis toimub ka laiemalt kui ainult tema kitsas valdkonnas. Peab olema õiglustunne ja peavad olema tegelikult kõik need omadused, mis teevad inimesest hea inimese. Inimese, kes on professionaalselt tubli, aga ka südamlik ja empaatiavõimeline," iseloomustas välisminister.

"Mina välistan igasuguse suhtlemise inimestega, kes nii-öelda lähevad üle laipade. Niimoodi võib teha üks kord, võib teha kaks korda, aga mina pean seda väga valeks ja nende inimestega ma püüan mitte suhelda. Või vähemalt ma ei austa neid, isegi kui ma pean nendega suhtlema," sõnas Kaljurand.

Välisministri kireks välispoliitika kõrval on näiteks sulgpall, milles ta 1991. aastal ka Eesti meistriks tuli.

Veel ­teatakse tema huvi aianduse, Hiina köögi, šoti terjerite (Kaljurand peab parimaks lõõgastuseks jalutuskäiku koertega.), "Meistri ja ­Margarita" dramatiseeringute ja purjetamise vastu.