Veerand kuue paiku teatas riigikogu esimees Eiki Nestor, et erakondade fraktsioonide juhte ning kolmeliikmelist juhatust koondav riigikogu vanematekogu otsustas teha Euroopa Kontrollikoja Eesti esindajale Kersti Kaljulaidile ettepaneku presidendiks kandideerida.

Kaljulaid kohtub homme kõigi riigikogu fraktsioonidega ning ta palus töörahu homse õhtuni, mil selgub, kas temast võib saada konsensuskandidaat.

Kaljulaid avaldas pressikonverentsil kahetsust, et valimiskogu ei valinud presidenti ära. "Keegi peab nüüd võtma palli maast ja minema sellega edasi, keegi peab seda tegema. Ma võtan täna selle vastutuse kohtuda riigikogu fraktsioonidega, ja siis me näeme, mis sellest saab. Ma olen kindel, et ma ei kahetse seda otsust, sellepärast, et iga kogemus on hea," sõnas Kaljulaid. "Vastutus on meeletu ja ma võtan selle, homme õhtuks näeme, mis sellest on edasi saanud," lisas ta.

Kaljulaid sõnas, et ta on väga palju lugenud ajakirjandusest, et see, kes nüüd saab riigipeaks, on juba ette portselanpresident ja tagavarapresident. "Ma tahan minna ja rääkida inimestega ja näidata, et ma seda ei ole."

Vaata videost!

Vanematekogu kogunes pärastlõunal kell üks ning pärast vähem kui tund kestnud arutelu suundusid poliitikud komisjonide istungitele. Enne vanematekogu jätkumist kogunesid ka mitme erakonna fraktsioonid, et presidendivalimisi arutada. "Oli väga kultuurne koosmeeleotsimises töötav vanematekogu ja mul on selle üle heameel," lisas Nestor.