Valmisolekust võtta vastutus ja presidendikandidaadiks pürgida on seni teatanud Siim Kallas, Marina Kaljurand, Urmas Paet ja Jaak Jõerüüt. Keskerakonnas arutletakse, keda võiks erakond enda presidendikandidaadiks esitada.

Erakonna juhatus koguneb 20. mail seda teemat arutama, kuid eeldatavasti jõutakse mingisuguste seisukohtadeni selle nädala lõpus või järgmise nädala alguses.

Keskerakondlased kinnitavad kui ühest suust, et oodatakse esimehe Edgar Savisaare arvamust, kas ta soovib presidendiks kandideerida või mitte. Jutt võimalikest kandidaatidest või ka iseenda ülesseadmisest viiakse Edgar Savisaareni, kelleta otsuseid ei tehta.

Keskerakonna otsus sõltub sellest, mida ütleb Edgar Savisaar.
Aadu Must

"Keskerakonna otsus sõltub sellest, mida ütleb Edgar Savisaar, ja selles mõttes ei ole mõtet kõrvalt hakata rääkima, nii nagu Reformierakonnas käib, et esimene, teine ja kolmas tahavad presidendiks saada. Meil need asjad nähtavasti nii ei käi," selgitas erakonna juhatuse ja riigikogu fraktsiooni liige Aadu Must.

Samuti juhatusse ja fraktsiooni kuuluva Eesmaa sõnul on neil üks kandidaat Edgar Savisaare näol olemas. "Kui erakonnas on inimene, kelle toetusprotsent on 12 või 14, siis on ju üks selline paljudele vastuvõetav kandidaat juba olemas, aga see ei tähenda, et ei räägitaks ka teistest," rääkis Eesmaa.

"Ennekõike peab Edgar ise otsustama, mis ta teeb ja kas ta on huvitatud sellest võimalusest olla presidendikandidaat. Räägitakse läbi ka teiste poliitiliste erakondadega ja püütakse leida selline inimene, kes oleks vastuvõetav paljudele erakondadele – ma isiklikult arvan, et see on hea mõte," ütles Eesmaa.

Savisaar pole enda kandideerimist välistanud ja on kinnitanud, et juunis kogunev volikogu teeb otsuse, kes on Keskerakonna presidendikandidaat.

Aadu Must ei lükka konkreetselt ümber, et ta presidendiks kandideerida soovida võiks, kuid rõhutab, et ta on eelkõige ülikooli õppejõud ja professor, keda väga lummab presidendi roll Eestis - nii selle ajalooline taust kui ka võimalused, mida üks või teine variant tähendab.

Ka Eesmaa kummutas spekulatsioonid, nagu tema võiks olla üks võimalik inimene presidendikandidaadi kohale. "Mina olen kaks korda olnud suhteliselt lähedal sellele, et olla kandidaadi kandidaat presidendivalimistel, ja mul see kogemus olemas ja rohkem ma sel teemal ei unista," kinnitas Eesmaa.

Neljandana on Keskerakonna presidendikandidaadina spekuleeritud EKRE esimees Mart Helme nimega, kuid ta võib olla ebasobiv erakonna venekeelse valijaskonna seas. Helme ütles Delfile, et ei pea reaalseks presidendi valimist riigikogus ning temaga hirmutatakse.

"Teoreetiliselt on see võimalik, kuid puhtpraktiliselt, kui siin räägitakse, et mina olen see koll, kellega hirmutatakse, kui ühist kandidaati ei suudeta leida, siis ma ei näe väga suurt väljavaadet, et Reformierakond ja sotsid asuksid mind toetama," sõnas Helme.

Savisaare leeri kuuluv, Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid pakkus erandlikult ise Indrek Neivelti kandidatuuri. Ka Savisaar avaldas Neiveltile toetust. "Miks mitte Indrek Neivelt. Tegin temast kunagi arengufondi juhi ja ta sai selle ülesandega väga hästi hakkama. Mulle meeldib ka see, et ta ei ole päevapoliitik," leidis Savisaar Tallinna TV saates "TeleTallinn".