Hiljuti enda saamist sotside presidendikandidaadiks mitte välistanud parlamendi esimees Eiki Nestor kogus Eesti Päevalehe tellitud küsitluse andmetel koduerakonna valijate seas Marina Kaljurannast selgelt vähem toetust. "Kuna sotsidel erakonnana pole oma kandidaati, on igati loogiline, et inimesed annavad oma hinnangu neile, kes lauale toodud on," põhjendas Kalvi Kõva.

"SDE valijate toetus Kaljurannale näitab, et meie valijad on eelarvamustest vabad ja et Eesti on põhimõtteliselt valmis naispresidendiks. Tõenäoliselt jaguneks toetusprotsent teisiti, kui SDE oleks oma kandidaadi juba välja toonud," märkis Kõva.

Teisalt on tema sõnul täna ennatlik teha järeldusi selle osas, keda presidendiks soovitakse. Kandidaate saab esitada veel mõnda aega. "Ei tasu välistada, et meiegi paneme välja ühe või mitu kandidaati," lisas SDE fraktsiooni aseesimees.

"Avalikkuses on Eiki Nestori üles seadmine olnud teemaks, oma isikuomadustelt sobiks ta suurepäraselt Eesti presidendiks," leidis Kõva.

Rahva poolehoid mängib Kõva kinnitusel presidendi valimisel suurt rolli. "Rahva soov ongi primaarne. Meie põhiseadus on nii tehtud, et riigikogu liikmed valivad presidenti. Parlamendi liikmed on aga rahva esindajad."

Teisipäeval avaldatud Eesti Päevalehe tellitud Turu-uuringute AS-i küsitluses kogus sotsiaaldemokraatide valijate seas enim toetust välisminister Marina Kaljurand, keda eelistab 46 protsenti sotside toetajatest.

Siim Kallast toetaks 10 protsenti, kuid on tähelepanuväärne, et erakonna veteran, riigikogu esimees Eiki Nestor ei saanud sotside valijatelt ühtegi punkti.