21. juulil teatas Marina Kaljurand, et soovib seada oma kandidatuuri üles valimiskogus ning jätta kandideerimise riigikogus Siim Kallasele. Põhjuseks tõi ta soovi näidata üles koostööd ja kokkuleppevaimu ning nentis Siim Kallase suuremaid võimalusi võita riigikogus.

„Usun, et nii, nagu mina olen valmis toetama Siim Kallast riigikogu esimeses voorus ülesseadmisel, on ka tema valmis toetama minu kandideerimist valimiskogus,“ ütles Kaljurand. Sellega jättis ta mulje, et eeldab Kallaselt samasugust solidaarsust tema suunas, ehk avaldust mitte kandideerida edasi valimiskogus.

Vaatamata sellel andis päev hiljem Siim Kallas intervjuus Eesti Päevalehele teada, et ei kavatsegi valimiskogu Kaljuranna pärusmaaks jätta. „Tehingust ei ole ma midagi rääkinud!“ vastas Kallas Kärt Anvelti küsimusele. „Jah, muidugi ma lähen lõpuni! Ma ei loobu valimiskogus kandideerimisest. Seda enam, kui saan üheks kahest kandidaadist, kes viimases voorus nii palju hääli saab, et automaatselt valijameeste kogusse edasi läheb. See on paratamatu,“ kinnitas ta.

Delfi küsimustele kas välisminister on Kallase vastuses pettunud ning eeldas, et valimiskogus kandideerimine loovutatakse talle, vastas Kaljurand: „Ma tegin oma ettepaneku, mis minu arvates on mõistlik ja tasakaalukas ning kutsub üles koostööle. Mul ei ole sellele midagi lisada. Loodan, et Reformierakonna juhatus ja Siim Kallas toetavad minu ettepanekut.“

Kaljuranna presidendikampaania meeskonda kuuluva suhtekorraldaja Andreas Kaju ei ole kindel selles, mis on Siim Kallase seisukoht täna ja täpselt, sest varasemalt on ta öelnud, et kandideerib ainult juhul, kui ta on Reformierakonna kandidaat.

"Samuti on ta viimase aasta jooksul ennekõike korranud seda, et ta näeb enda šansse riigikogus. Ta on viidanud sellele, et ta on ainus kandidaat väljaspool Keskerakonda, kes võiks loota Keskerakonna toetusele, seda kordas ka Kallase meeskonna juht, et näeb oma kandidaadi šansse eelkõige Riigikogus. Sellepärast oli Marina Kaljuranna tingimuslik ettepanek ka mõistlik," ütles Kaju. Ta lisas, et jääks ootama Reformierakonna fraktsiooni ja juhatuse üldkoosolekut, kus selgub, mida arvab erakond.

"Eesti erakonnad, sealhulgas Reformierakond kaaluvad kandidaate vaagides nii enda erakondlikke kuid ka üldisi huve ning olen kindel, et mingeid tagaselja kokkuleppeid, mis Eesti inimeste lemmikkandidaate kõrvale heidaks, ei tule," ütles Kaju. Ta lisas, et varasem valimiskogude kogemus näitab, et viimasesse vooru jõuavad Eesti rahva poolt enim toetatud kandidaadid.