Tänane Eesti Päevaleht kirjutas, et teisipäevaõhtusel laiendatud juhatuse kohtumisel tõi peaminister Taavi Rõivas päevavalgele, et erakonna juhatuse liige Rein Lang oli eelmise aasta suvel Marina Kaljurannale helistanud ja soovitanud välisministriks mitte hakata. Samuti käis Lang väidetavalt Hundisilmal Edgar Savisaare juures pidamas läbirääkimisi selle üle, et valitsus kukub.

Rõivas tõdes täna, et sellist käitumist toetada ei saa. "Ega see ilus lugu ei ole, aga vähemalt sai see asi selgeks räägitud. Kindlasti ma ei saa heaks kiita, et oma erakonnakaaslaste seljataga mingeid kõnelusi peeti. Mis oli nende salakõneluste sisu, mina tõepoolest ei tea, aga fakt on see, et erakonnakaaslastele tuli see üllatusena," selgitas Rõivas Delfile.

Kahjuks on kuidagi nii, et nii Siim Kallasel kui Marina Kaljurannal selline väike grupp väga andunud pooldajaid, kes, püüdes teha oma kandidaadile head, tegelikult saavutavad kahjuks vastupidise.
Taavi Rõivas

"Iseenesest on see hea, et sellest teada saadi, aga ma ei saa loomulikult kiita heaks ka seda, et koosolekul arutatud omavahelist vestlust soovis pärast keegi leheveergudel näha. Ma arvan, et kahjuks on kuidagi nii, et nii Siim Kallasel kui Marina Kaljurannal selline väike grupp väga andunud pooldajaid, kes, püüdes teha oma kandidaadile head, tegelikult saavutavad kahjuks vastupidise. Mul on isiklikult sellest südamest kahju, sellepärast et lõviosa Reformierakonnast on väga huvitatud sellest, et Eesti saaks väga hea presidendi," rõhutas Rõivas.

Me ei saa nõuda, et partedistsipliin oleks kõrgem, kui igaühe õigus ise valida, kuid siiski Siim Kallasel on suured šansid teise vooru jõuda.
Taavi Rõivas

Erakonna esimehe sõnul on konkurentide kandidaate vaadates põhjust selgelt Siim Kallast toetada. "Me oleme kokku leppinud juhatuses - ja see ei olnud mitte lihtne otsus -, et me toetame Siim Kallase kandidatuuri. Me saame suurepäraselt aru, et selle otsusega paneme me väga suure panuse Siim Kallasele ja paljude juhatuse liikmete jaoks oli see otsus, mis tuli suure kõhklusega, sest me peame arvestama, et see on ka teatud mõttes risk erakonna jaoks.

Rõivas kutsus kõiki erakondi üles koostööle. "Selleks, et president saaks ära valitud, peab olema vähemalt kolm suurt erakonda tema taga. Kas see valmisolek on, seda ma soovitaksin küsida ka teistelt erakondadelt."

Reformierakonna esimees möönis, et teoreetiliselt on võimalik, et erakond toetab Kallase ebaõnnestumisel teises voorus Sotsiaaldemokraatliku Erakonna kandidaati Eiki Nestorit, kuid märkis, et seda teemat pole veel arutatud. "Ma usun küll, et Eiki Nestorit on Reformierakonna liikmetel lihtsam toetada kui mitut teist võimalikku kandidaati, aga see ei ole kindlasti kuidagi erakonna ametlik seisukoht. Me ei ole seda teemat sellisena käsitlenud ja ma pigem ikkagi usun ja loodan, et Siim Kallasel on võimalik teise vooru pääseda," rääkis Rõivas, lisades, et suurtel erakondadel on valimiskogus suhteliselt võrdsed esindused.

Rõivas möönis, et erakonnas on neid, kelle jaoks Siim Kallase toetamine ei ole isiklikult vastuvõetav. "Me ei saa nõuda, et partedistsipliin oleks kõrgem, kui igaühe õigus ise valida, kuid siiski Siim Kallasel on suured šansid teise vooru jõuda."

Rõivas Kaljuranna ja Kallase koos kandideerimist võimalikuks ei pea

Küsimusele, kas Taavi Rõivas on täna Marina Kaljurannaga rääkinud ning kas Kaljurand on oma otsusest, kas ta kandideerib valimiskogus presidendiks või mitte, teatanud, vastas Rõivas, et ei ole seda teemat uuesti arutanud. "Me rääkisime temaga paar päeva tagasi sel teemal ja ta ütles, et ta soovib jätkata välisministrina. Seda ta ütles ka avalikult välja ja ma arvan, et see on väga hea, et ta jätkab välisministrina. Seda, kas ta peaks kandideerima - ma usun, et kindlasti on neid, kes püüavad kasvõi sellepärast, et halvendada nii Marina Kaljuranna kui Siim Kallase võimalusi ja omale sümpaatse kandidaadi võimalusi tõsta. Kindlasti nad proovivad sosistada nii avalikult kui salaja, et Marina Kaljurand peaks kandideerima."

Ma ei näe kuidagi seda matemaatikat, kuidas oleks võimalik, et valimiskogus oleks korraga Siim Kallas ja Marina Kaljurand ja et kumbki neist siis saaks jõuda teise vooru, rääkimata sellest, et osutuks valituks.
Taavi Rõivas

Rõivas ei pea võimalikuks, et Kallase ja Kaljuranna koos kandideerimisel võiks kumbki neist teise vooru jõuda. "Kui nüüd kainelt arvestada, siis ma ei näe kuidagi seda matemaatikat, kuidas oleks võimalik, et valimiskogus oleks korraga Siim Kallas ja Marina Kaljurand ja et kumbki neist siis saaks jõuda teise vooru, rääkimata sellest, et osutuks valituks. Ma lihtsalt matemaatiliselt seda ei näe. Olles vaadanud valimiskogu proportsioonidele otsa, siis see oleks tegelikult lahendus, mis peaaegu sajaprotsendilise tõenäosusega aitaks teise vooru Mailis Repsi ja Allar Jõksi. Kui seda keegi soovitab, siis tema huvi saab olla kas Mailis Reps või Allar Jõks presidendina," sõnas Rõivas.