Taavi Rõivas kinnitas, et Reformierakonna läbirääkimisdelegatsioon on kohtunud Keskerakonna, IRL-i, Vabaerakonna ja ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga. "Aga täna mingeid kindlaid kokkuleppeid, et kindlasti tuleb Eiki Nestorile või Siim Kallasele veel need puuduolevad 23 häält, ei ole ja seetõttu jääb meil üle loota, et on veel erakondi riigikogus, kes on valmis tegema koostööd selle nimel, et president saaks riigikogus valitud," tõdes peaminister.

Rõivas tundis heameelt, et sotsiaaldemokraadid soovivad samuti põhiseadusega riigikogule ülesannet täita ehk riigikogus president ära valida.

Presidendi valimiseks riigikogus mängib võtmerolli Keskerakond, kelle toetuse abil oleks võimalik riigikogus vajalikud 68 häält kokku saada. Siiski märkis Rõivas, et häälte saamiseks on mitu võimalikku kombinatsiooni.

Presidendikoha pärast valitsust ei lõhuta

Rõivas kinnitas, et Reformierakond on algusest peale öelnud, et ettepanekuid valitsuskoalitsiooni muutmiseks tehtud ei ole. "See oleks eriline künism, et hakata presidendikoha nimel toimivat valitsust lõhkuma. Seda me ei tee, sellist ettepanekut ei ole me kellelegi teinud ja ei ole tegelikult meilt ka kellegi poolt küsitud."

Samuti rõhutas peaminister, et reformierakondlased ja sotsiaaldemokraadid leppisid kokku presidendikandidaatide vastastikuses toetamises ning kokkulepe ei sisaldanud mingisuguseid ametipositsioone.

"Ainuke kõrge ametikoht, mille nimel praegu koostööd tehakse, on Eesti Vabariigi presidendi ametikoht ja meie huvi on see, et president saaks valitud, Eesti saaks hea presidendi, kes Eestit väärikalt esindab. Väga positiivne on see, et mulle ei meenu, et ükski erakond oleks püüdnud sellest teha kuidagi kauplemisobjekti või erinevate ametikohtade ümbertõstmise objekti," tunnustas Rõivas erakondi riigimehelikkuse eest.

Rõivas ei näe probleemi, kui presidendivalimiste esimeses voorus osutuks valituks Eiki Nestor. "Kui otsustakse toetada teises või kolmandas voorus Siim Kallast, siis saab presidendiks Siim Kallas ja ma arvan, et ka see on väga hea valik. Kolmas võimalus on see, et kõik ülejäänud ütlevad, et ikkagi laseme selle asja riigikogus patiseisu - ka seda võivad nad teha. See ei sõltu ainult meist või sotsidest," selgitas Rõivas, lisades, et tema eilsed kohtumised teiste erakondade fraktsioonidega olid eesmärgiga kutsuda erakondi koostööle selle nimel, et president saaks riigikogus valitud.

Sotsiaaldemokraatide ettepanek

Sotsiaaldemokraatlik erakond otsustas esmaspäeva õhtul, et presidendivalimistel toetatakse riigikogu esimeses voorus Eiki Nestorit ning teises ja kolmandas voorus Reformierakonna kandidaati Siim Kallast.

Seega, et valida riigikogus ära Siim Kallas, oleks riigikogus 30 kohta omaval oravaparteil ja 15 kohta omaval sotsidel tarvis nüüd vähemalt 68 hääle kokkusaamiseks Keskerakonna toetust (neil on kokku 27 kohta).

Keskpartei on aga seni andnud mõnevõrra vastuolulisi signaale, eelkõige on räägitud enda kandidaadi (Mailis Repsi) eelistamisest. Samas tasub meenutada, et Kallas on käinud Keskerakonna juhi Edgar Savisaarega eraviisiliselt Hundisilmal kohtumas, kus just nimelt räägiti presidendivalimistest. Samuti viitas Jevgeni Ossinovski eile õhtul Delfile antud intervjuus, et keskpartei saadikutega on siin-seal Nestori toetamisest juttu olnud.

Kandidaatide ülesseadmine presidendivalimiste esimeseks vooruks lõppeb 27. augustil. Riigikogu alustab presidendivalimistega tuleval esmaspäeval, 29. augustil.