Kallas kirjutab enda raamatus "Kallas. Esseed, mõtted ja päevakaja" muuhulgas ka presidendi rollist ja märgib, et riigipea peaks oma positsiooni ühiskonnas erinevate sotsiaalsete gruppide ühendamiseks ära kasutama.

Küsimusele, kuidas saaks president näiteks pagulaskriisi teemal lõhestunud rahvast liita, vastas Kallas, et tuleb luua võrgustik poliitikute vahel ning kuulata erinevaid arvamusi ning neid omavahel kooskõlastada.

"Kõigepealt hakkaks pihta ikkagi poliitiliste erakondade koostööst. Tuleks ühe laua taha kokku võtta need, kes reaalselt otsuseid langetavad. See ei ole niisama lihtne, et ma täna kutsun kokku ja siis kõik tulevad ja toimub avameelne jutuajamine. Tegelikult peab olema võrgustik. Võin viidata Belgiale, kus selline võrgustik poliitikute vahel annab võimaluse erinevaid probleeme lahendada. Vahepeal see katkes, võib olla on nüüd jälle olemas," tõi Kallas näite.

"Muidugi peab olema kontakte. Kodanikuühiskonnaga peab olema, inimestel peab oilema see võimalus, et neid kuulatakse. President on just selline amet, kes saab inimestega suhelda ja saab erinevaid arvamusi kuulata ja ka erinevaid arvamusi kooskõlastada. Ma kujutan ette, et see [rahva ühendamine] on täiesti tehtav," leidis Kallas.

Peaministri ametist loobumisel mitu põhjust

Endine Euroopa Komisjoni asepresident ja ekspeaminister lahkas raamatus varasemast pikemalt ka seda, miks ta 2014. aastal peaministri ametisse astumisest loobus.

"Ma nägin, et mu ideed, mida kujundasid ka minu Euroopa aastad lisaks varasematele veendumustele, olid selges vastuolus valimiste võitmise kavaga," kirjutas Kallas enda raamatus.

Ma pean nendele küsimustele vastama ja kui ma neile küsimustele ei oska hästi vastata, siis on see minu probleem.
Siim Kallas