Saates debateerisid Hanno Pevkur Reformierakonnast, Martin Helme Eestimaa Konservatiivsest Rahvaerakonnast (EKRE), keskerakondlane Jüri Ratas, Sven Mikser Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast, Margus Tsahkna Isamaa ja Res Publica Liidust (IRL) ja Vabaerakondlane Andres Herkel.

Sotsiaaldemokraat Sven Mikser ja reformierakondlane Siim Kallas kinnitasid enda kokkuleppe kehtivust, mis tähendab, et erakonnad esitavad riigikogu esimeses voorus presidendikandidaadiks Eiki Nestori ning vajadusel teises ja kolmandas Siim Kallase.

Keskerakondlane Jüri Ratas kinnitas, et fraktsioon toetab kindlameelselt Mailis Repsi.

Margus Tsahkna ja Andres Herkeli sõnul on IRL ja Vabaerakond Allar Jõksi kandidatuuri taga.

EKREt esindanud Martin Helme sõnul pole Mart Helmel piisavalt suurt toetust, et teda riigikogus kandidaadina üles seada, mistõttu panustatakse valijameeste kogule.

Saate esimeses pooles pühendati aega arutelule, kas on parem, kui kandidaat valitakse riigikogus või valijameeste kogus. Margus Tsahkna hinnangul oleks protsessina parem, kui president valitakse ära valimiskogus. Valijameeste kogu on suhteliselt sõltumatu kogu. Tehakse otsus, et mille iga valijamees on oma kogukonnas läbi arutanud. Presidendil oleks parem mandaat taskus, kui ta sealt saaks toetuse.

Andres Herkeli arvates ei tohiks eelistada ühte valimisviisi teisele. Samas mõjutab tema hinnangul haldusreform ka valijameeste meelsust.

Presidendivalimiste esimeses voorus riigikogus kandideerivad sotsiaaldemokraatide ja Reformierakonna toetushääled saanud Eiki Nestor, Keskerakonna kandidaat Mailis Reps ja IRL-i ning Vabaerakonna soosik Allar Jõks.

Loe kuue parlamendierakonna esindaja seisukohti blogist!