Saade algas hoogsalt - kandidaadid vastasid konkreetselt neile suunatud küsimustele.

Järgnevatel minutitel andsid presidendikandidaadid hinnangu valitsuskoalitsiooni tööle. Allar Jõks tõi esile termini "kaotatud kümnend" ning rõhutas, et president saab oma sõna jõuga ministreid mõjutada ning valukohtadele osutada.

Aasta valitsuses olnud Marina Kaljurand kinnitas, et mõned arutelud oleksid võinud efektiivsemad ja konstruktiivsemad olla, kuid valitsus töötas selle nimel, et elu saaks paremaks. "Asendustegevusega valitsuses ei tegeleta."

Debatis arutleti ka pensioniea teemal, mille juurest liiguti sujuvalt üle sisserände temaatikale.

Kandidaadid pidid vastama küsimusele, mille pärast neil Eestis häbi on. "Kümme aastat tagasi oli mul väga piinlik kooli sööklate pärast, aga nüüd saavad lapsed süüa väga heades tingimustes. Täna peame koos tundma piinlikkust väärika vananemise pärast," leidis Mailis Reps, kelle sõnul peab inimene, kes on teinud elu aeg tööd, kasvatanud lapsi, vanaduspõlves abi saamiseks laste poole pöörduma ning riik teda ei aita.

Allar Jõks tunneb muret selle pärast, et Eestis napib õiglust. Üheks näiteks tõi ta kuluhüvitiste kasutamise, samal ajal kui ettevõtjad peavad autode puhul sõidupäevikut pidama.

Marina Kaljurand tundis muret elu hammasrataste vahele jäänud inimeste pärast. Ka Mart Helme ütles, et tal on valus nende pärast, kes ei saa elus hakkama. "Kogu meie sotsiaalsüsteem jääb selle juures hätta."

Siim Kallas nentis, et tal on raske Eesti pärast häbi tunda, kuid märkis, et me oleme vaesemad, kui keskmine Euroopa riik, ning väljastpoolt paistavad eriti silma meie korruptsioonijuhtumid.

Välis-ja julgeolekupoliitikas käsitleti nii kaitsekulutuste suurust, Venemaaga seonduvat kui Euroopa armee loomist.

Kandidaadid said pärast põnevat julgeolekuosa vastata küsimusele, kelle arvamus neile oluline on.

Saate lõpuosas püüti presidendiks pürgijate võimalusi hinnata.

Vaata galeriid debati ettevalmistustest!

Loe pinevat arutelu blogist!

Presidendivalimistel valimiskogu esimeses hääletusvoorus kandideerivad Marina Kaljurand, Mart Helme, Allar Jõks, Siim Kallas ja Mailis Reps. Valimise esimene voor valimiskogus toimub Estonia kontserdisaalis laupäeval kell 12. Valituks osutub kandidaat, kelle poolt hääletab hääletamisest osa võtnud valimiskogu liikmete enamus.

Kui ükski kandidaat ei saa esimeses voorus nõutavat häälteenamust, toimub teine voor kell 16. Hääletamissedelile kantakse siis kahe esimeses voorus enim hääli saanud kandidaadi nimed. Valituks osutub kandidaat, kelle poolt hääletab hääletamisest osa võtnud valimiskogu liikmete enamus.

Valimiskogu koosneb 101 Riigikogu liikmest ja 234 kohalike omavalitsuste volikogude liikmest.

Kui ükski kandidaat ei saa teises voorus nõutavat häälteenamust, toimub 14 päeva jooksul Vabariigi Presidendi erakorraline valimine Riigikogus. Valimistoimingud algavad taas Riigikogu esimesest hääletusvoorust ning sellele eelnevast kandidaatide ülesseadmisest.