Eile pärastlõunal Eesti aja järgi 16.20 toimus tugev plahvatus Oslos. Märklauaks oli naftaministeerium ja peaminister. Surma sai 7 inimest, paljud said haavata. Peaministri elu ohus polnud, kuivõrd ta ei viibinud sel hetkel oma tööruumides.

Julmem lugu juhtus noorsotside laagris mitte kaugel Oslost. Sellel paradiisiks peetud Utoya saarel, mida peaminister Jens Stoltenberg pärast tapatalgut tehtud avalduses nimetas põrguks. On absoluutselt šokeeriv näha verist telepilti Norrast.

Pean tunnistama, et peaminister tegi eile hilisõhtusel pressikonverentsil väga jõulise avalduse. “Me ei taandu avatuse ja demokraatia teelt,” ütles Stoltenberg vastuseks paremäärmuslase poolt korda saadetud veretööle.

Jah, kinni on peetud 32aastane blond paremäärmuslasest norralane, kes Utoya saarel tappis hetkeseisuga teadaolevalt 84 noort inimest. BBC vahendab, et nii Oslo pommipahvatus kui ka veresaun saarel on omavahel seotud.

Sotsiaaldemokraadina olen ülimalt nördinud toimunu üle. Meie poliitilist perekonda rünnati Utoya saarel viisil, mida 21.sajandi Euroopas ja ka mujal maailmas tuleb ühemõtteliselt hukka mõista. Või võtkem süütud möödakäijad Oslo tänavatel. Kuidas on võimalik, et keegi võtab oslolased plahvatuste teel oma pantvangi!

Ma ei saa tolereerida olukorda, kus sõnade asemel lähevad käiku põrgurelvad ja keegi võtab tappa süütuid inimesi. Üks mis kindel- vägivald ei jää karistuseta.