Simon Wiesenthali keskus hindas Saksamaa tegevust endiste natside süüdi mõistmisel hindega A. Tegemist on esimese korraga kui mõni teine riik peale USA saab natsiküttidelt kõrgeima hinde, teatab BBC News.

Periood 2009/2010 on teine aasta järjest, kui natside üle käimas olevate juurdluste arv on kasvanud.

Simon Wiesenthali keskuse Jeruusalemma osakonna juhi ja raporti autori Efraim Zuroffi sõnul on süüdi mõistmiste arvu kasvu põhjuseks kaks arengut.

„On selge, et me jõuame selle perioodi lõppu, kus see töö võimalik on. See on motiveerinud riike, kellel on poliitiline tahe, tegema pingutusi endiste natside süüdi mõistmiseks,” ütles Zuroff. „Holokausti kuritegude suhtes on nüüd suurem tundlikkus ja neist teatakse nüüd rohkem. Teine põhjus on see, et eeskätt Saksamaa on muutnud oma süüdi mõistmise poliitikat.”

Saksamaal on kohtuprotsesside arvu tõus eriti dramaatiline – 2008./2009. aastal 27, 2009./2010. aastal 177.

Ebarahuldav hinne natside tegevuse uurimise eest anti Wiesenthali keskuse raportis üheksale riigile: Norrale, Rootsile, Süüriale, Austraaliale, Kanadale, Eestile, Ungarile, Leedule ja Ukrainale.

Raportis on ära toodud ka värske nimekiri 10 kõige hirmsamastmast natsist.

Eelmine number üks, John Demjanjuk, on nüüd Münchenis kohtu all, seega tõusis liidriks ungarlane Sándor Képíró, keda süüdistatakse 1250 tsiviilisiku massimõrva organiseerimises 1942. aastal praeguses Serbias Novi Sadis.