Infoagentuuri Reuters teatel süüdistab Wiesenthali keskus Heimi sõjakuritegudes, milleks on sadade Austria Mathauseni koonduslaagri vangide tapmine Teise maailmasõja ajal.

Enamiku Mathauseni vangidest moodustasid Saksa, Austria ja Tšehhoslovakkia sotsialistid, kommunistid, anarhistid, homod ja mustlased. Hiljem lisandusid neile Poola, Nõukogude Liidu ja teiste liitlasriikide sõjavangid ning juudid.

Keskuse töötajad usuvad, et väidatav surmatohter varjab ennast kuskil Tšiilile ja Argentiinale kuuluvas maalilises Patagoonias. Samuti on dr. Heim keskuse kõige tagaotsitavam inimene.

Wiesenthali Buenos Airese keskuse töötaja Sergio Widder ütles saabumisel Santiagosse, et ei looda 94-aastast dr. Heimi kohe tabada, kuid tema jälitamine on vajalik paar kuud tagasi alustatud kampaania toetamiseks.

Widderit saadab Eestiski skandaalide poolest tuntud kurikuulus natsikütt Efraim Zuroff, kes juhib Wiesenthali keskuse Jeruusalemma bürood.

Keskus on Heimi pea eest välja pannud 450 000 dollarit (4,5 miljonit krooni), mis on uueks poliitikaks väidetavate natsikurjategijate tabamisel. Raha peaks aitama tabada neid vanureid enne kui nad surevad karistamatult.

1962. aastal Saksamaalt lahkunud austerlast Heimi süüdistatakse selles, et ta olevat Mauthauseni koonduslaagris süstinud vangidele südamesse bensiini või mürki. Süstide järel võttis Heim stopperiga aega ning tegi märkmeid suremise iseärasustest.

Wiesenthali keskus usub, et Heim elab kas Tšiili või Argentiina Patagoonias – piirkond, mis jääb Andide ja Vaikse ookeani vahele.

Tema tütar elab Lõuna-Tšiilis, pealinnast 1000 kilomeetri kaugusel asuvas Puerto Montti linnas. Perekonna sõnul suri Heim juba 1993. aastal Argentiinas, kuid Wiesenthali keskus ei taha seda uskuda.

Pärast Teist maailmasõda põgenesid paljud sõja ajal teljeriikide teenistuses olnud inimesed Ladina-Ameerikasse, Argentiinasse, kus riigipea kolonel Juan Domingo Perón andis neile võimaluse alustada uut elu.

Paljusid neist süüdistati tihti alusetult ning nende kallal rakendati omavolilist kohtumõistmist.

Lisaks Argentiinale leidsid põgenikud varju ka Tšiilis ja Brasiilias.