Saates esitletakse kaitseministeeriumi raportit, milles räägitakse üksikasjalikult ühiskonna haavatavusest, vahendab Ilta-Sanomat.

„Põhimõtteliselt võib elektrisüsteemi kahjustada väikese asjatundliku seltskonnaga. Elektrijaamad ja elektriliinid on laiali põldudel ja metsades ning nende kaitsmine on väga keeruline,“ ütleb saates esinev elektrivõrgufirma Fingridi juht Reima Päivinen.

Samal seisukohal on ka insenerkolonel, tehnikateaduste doktor Olli Sarvaranta, kes töötas enne erruminekut peastaabi tehnilise kontrolli osakonna juhatajana. Sarvaranta sõnul oleks elektrivõrguvastase rünnaku ärahoidmine rahuajal pea võimatu.

„3-8 isikust piisab päris hästi märkimisväärse kahju tekitamiseks, kui eesmärk on tõesti misku muu kui paljas kahju tekitamine. Siis suudetakse elektrivõrk katkestada nii paljudest kohtadest, et selle parandamine võtab tõesti palju aega,“ ütleb saates Sarvaranta.

MOT teatel põhjustaks pikka aega kestev ja laialdane elektrikatkestus talvisel ajal katastroofi, sest inimesed külmuksid surnuks.

Elektrivõrgu kahjustamine ei mõjutaks ainult küttesüsteemi. Ka veevärk satuks ohtu, sest vett pumbatakse eletripumpade abil. Samuti ei töötaks kanalisatsioon.

Saates öeldakse, et Venemaa võiks suure osa Soome elektrivõrgust hävitada lähedale paigutatud rakettidega Iskander. Peterburist lõunasse paigutatud raketid lendaksid Helsingi piirkonda vähem kui viie minutiga.

„Vaenlane suudab meie elektivõrku rünnata väga kiiresti. Ma ei suuda õieti ette kujutada, kuidas me suudaksime ennast raketirünnaku eest kaitsta,“ ütleb Sarvaranta.