"Ühena vähestest vene keelt kõnelevatest Euroopa Parlamendi liikmetest andsin ma oma parima pingete leevendamiseks Euroopa Liidu ja Venemaa suhetes. See pole tõesti kerge, võttes arvesse poliitilist olukorda. Mind pani sügavalt muretsema informatsiooni saamine Venemaa musta nimekirja kohta ning üsna paljud minu kolleegid leidsid end sellest nimekirjast. Ma pean aga tunnistama, et teie otsus katkestada de facto suhted Venemaa esindusega Euroopa Liidu juures ja Venemaa parlamendiliikmetega on juba kaasa aidanud olukorra edasisele halvenemisele.

Ma ei ole Venemaa mustas nimekirjas. Ma mõistan aga oma Venemaale sisenemiskeelu saanud kolleegide emotsioone. Sellest hoolimata pean ma Euroopa Liidu-Venemaa parlamentide koostöökomitee Euroopa Liidu delegatsiooni liikmena väljendama oma muret ka teie otsuse üle, ka põhjustel, mis on esile tõstetud meie kolleegi Anna Maria Corazza Bildti kirjas.

Olukord meie maailmajaos halveneb iga päevaga ning on veelgi vähem eurooplasi, kes on suutelised ja, mis veelgi tähtsam, valmis dialoogiks Venemaaga. Seetõttu on raske tervitada selle maja viimase foorumi sulgemist, kus vähemalt teoreetiliselt oli võimalik liikuda vastastikku vastuvõetavate lahenduste suunas," kirjutas Toom.

Euroopa Parlament astus teisipäeval vastusammu Venemaale, kes on keelanud 89 Euroopa Liidu poliitikul riiki sisenemise.

Euroopa Parlamendi president Martin Schulz ütles, et Vene võimud ei ole suutnud tagada oma otsuste läbipaistvust kooskõlas rahvusvahelise õigusega ja seadustest tulenevate kohustustega ega ole võimaldanud asjaomastel isikutel ennast kaitsta või edasi kaevata.

Schulz ütles, et kuni Venemaa musta nimekirja tühistamiseni piirab Euroopa Parlament ligipääsu Venemaa suursaadikule Euroopa Liidu juures Vladimir Tšizovile ja veel ühele Vene diplomaadile, kelle nime ei nimetatud, otsustab riigiduuma ja föderatsiooninõukogu liikmetele ligipääsuloa andmise iga kord eraldi ning peatab osalemise Euroopa Liidu-Venemaa parlamentide koostöökomitees.