„Meie seisukoht on vankumatu ja selge, mis puutub Hiina suveräänsusse ja territoriaalsesse terviklikkusse,” ütles Xi Hiina riikliku meedia teatel, lisades, et „ühtki tolli esivanemate edasi antud territooriumist ei tohi kaotada, samas ei taha me midagi teistelt”, vahendab CNN.

Pinged Washingtoni ja Pekingi vahel on viimasel ajal suurenenud, mitte ainult ähvardava kaubandussõja, vaid ka selle pärast, et sõjaliselt vaadatakse teineteisele üha suureneva kahtlustuse ja ärevusega.

Mattis on esimene Pekingit külastanud USA kaitseminister pärast 2014. aastat. Ta kohtus ka oma Hiina kolleegi Wei Fenghe ja tippkindralitega.

Enne pühapäeval Aasiasse teele asumist ütles Mattis, et loodab panna aluse läbipaistvale strateegilisele dialoogile hiinlastega.

Xi ütles Mattisele, et vaatamata erimeelsustele Lõuna-Hiina merel, on ammu teada, et sõjaliste asjade tõelised eksperdid ei taha probleemide lahendamiseks sõjalisi vahendeid kasutada.

Hiina on tervitanud USA presidendi Donald Trumpi otsust peatada ulatuslikud USA-Lõuna-Korea ühisõppused pärast ajaloolist kohtumist Põhja-Korea juhi Kim Jong-uniga, kuid Pentagoni muu tegevus regioonis on kutsunud esile Pekingi tugevad reaktsioonid.

Endine merejalaväe kindral Mattis vihastas hiljuti Hiina valitsust sellega, kui rõhutas USA sõjaväe kavatsust jätkata mereväeõppuste „pidevat trummipõrinat”, et heita väljakutse Hiina territoriaalsetele nõudmistele Lõuna-Hiina merel, kus Hiinal on territoriaalseid vaidlusi mitme väiksema naabriga.

Probleeme tekitab ka Taiwan, mida Hiina peab oma territooriumiks. USA jätkab Taiwanile arenenud relvasüsteemide müümist.