Ameerika Ühendriigid paigutavad regiooni tõenäoliselt kaks pataljoni, samal ajal kui Saksamaa ja Suurbritannia mõlemad ühe, väidavad allikad ajalehele.

USA asekaitseminister Robert Work kinnitas Brüsselit külastades idatiiva tugevdamist ja ütles, et vägede paigutamine on seotud Venemaa tegevuse ja pingete kasvuga Baltikumi ümber.

„Venelased on korraldanud mitmeid äkkõppusi suurte jõududega otse piiri peal,“ rääkis Work usutluses. „Meie vaatevinklist võiks väita, et see on erakordselt provokatiivne käitumine.“

Vene allikad on korduvalt väitnud, et jõudude koondamine ja äkkõppuste korraldamine on vastus NATO väegrupeeringute tugevdamisele Ida-Euroopas.

NATO kaitseministrid kiitsid veebruaris heaks uute rahvusvaheliste abijõudude saatmise Venemaaga piirnevatesse liikmesriikidesse, kuid vägede suuruse ja koosseisu kohta veel aru ei andnud.

Peasekretär Jens Stoltenberg ütles toona, et sõdurid on erinevatest riikidest, et teha selgeks, et rünnak ühe liitlase vastu on rünnak kõigi liitlaste vastu ning allianss reageerib tervikuna.

Plaan nägi toona ette mitmete riikide vägede kasutamise rotatsiooni alusel, mitte vägede alalist paigutamist Ida-Euroopa liikmesriikidesse.

Allikate sõnul on sakslaste osalemine eriti oluline, et luua tõhus heidutusvägi Venemaa vastu ja kinnistada Saksamaa roll NATO võtmeliikmena.

Saksamaa on suhtunud ettevaatlikkusega ideesse suurendada alliansi kohalolekut NATO idatiival. Otsus on tõenäoliselt ebapopulaarne ka kodumaal, kus suhtumine sõjaväkke on endiselt mõjutatud Teise maailmasõja järgsest patsifismist. Berliin on korduvalt öelnud, et ei taha kohelda Moskvat kui alalist võimalikku vaenlast ja soostuks pigem „pehme“ variandiga, mis näeb ette nelja pataljoni asemel vaid ühe pataljoni paigutamist kogu Balti regiooni.

Saksa allikad ütlesid reedel ajalehele, et nad kaaluvad praegu tervelt ühe pataljoni saatmist Leedusse, kuid ei ole lõplikku otsust veel langetanud.

Otsused võimalikust liitlaste üksuste paigutamisest langetatakse tõenäoliselt NATO kaitseministrite kokkusaamisel juunis enne NATO Varssavi tippkohtumist.