USA välisministeeriumi memos väidetakse, et Putin oli sellises meeleolus, et ei suutnud otsustada, mida teha. Putin oli pettunud Venemaa bürokraatias ja suhetes Läänega ning seda pandi Soomes tähele, vahendab Uusi Suomi.

„Ta käib ühelt koosolekult teisele, aga ei reageeri üldse ümbritsevale ega suuda ühtki strateegiat ega visiooni arendada,” ütles Soome välisministeeriumi Venemaa osakonna juhataja Olli Perheentupa USA raporti kirjutajale.

Putini pettumus oli tulnud esile kohtumisel Soome presidendi Tarja Haloneniga. Olukorda USA suursaadikule kirjeldanud Soome endise peaministri Paavo Lipponeni arvates tundis Venemaa, et on oma Baltimaade ja Kaukaasia poliitika pärast surve all.

WikiLeaksi andmed kinnitavad, et 2004. aasta oli Putinile üllatavalt raske. Beslanis võtsid separatistid pantvangi sadu lapsi. Terroristidevastases tegevuses kasutati ebaproportsionaalset jõudu. Putin tundus olevat valmis Tšetšeenia olukorra üle mõne sobiva juhiga kokku leppima. Lisaks sellele oli tal palju tööd Ukraina oranžide valimiste tõttu.

Tol ajal Putini Euroopa-ekspert olnud Sergei Jastrõbžemski sõnul kuulus Soome Euroopa Liidu russofoobide hulka, kuid kahepoolsetel nõupidamistel see ei kajastunud.

Raportis mainitud Haloneni kantseleipealiku Jarmo Viinaneni teatel hindas Putin kriitiliselt USA toetust Gruusia presidendi Mihheil Saakašvili valitsusele, mis tõusis tema arvates võimule ebaseaduslikult. Putini arvates oli USA võimuvahetust aktiivselt toetanud ja Euroopa Liit seda kaitsnud. Sama mõtles Putin ka Ukraina kohta.