Näiteks kui välisminister Māris Riekstiņš vastas kahepoolsete suhete tuleviku kohta, märkis ta, et "äri on äri," selgub WikiLeaksi lehel avaldatud USA saatkonna telegrammist, mis on dateeritud 15. augustiga 2008. "Rahvapartei juhtidel, kuhu Riekstiņš kuulub, on palju äritehinguid Venemaaga, nimelt energiasektoris," seisab memos.

Transpordiminister Ainārs Šlesersi kohta teatatakse telegrammis, et mees, kes on teeninud varanduse Venemaaga seotud transpordi- ja kinnisvaratehingutega, ütles Gruusia-teemalisel parlamendidebatil, et "kuigi Venemaa on oma vastuses ületanud selgelt punase joone, peame vähemalt mõtlema, kas Šaakasvilil ei ole mingit süüd kriisi puhkemisel."

Saatkond oli teadlik ka sellest, et Venemaa suursaadik Lätis oli helistanud vahetult pärast kriisi puhkemist Šlesersile ja endisele peaministrile Andris Šķēlele ning selgitanud Venemaa seisukohti. USA diplomaadi hinnangul ei olnud see telefonikõne juhuslik.

Saatkonna hinnangul võib poliitilise eliidi hulgas olla erandiks peaminister Ivars Godmanis, kes viivitamatult tunnistas Venemaa kättemaksuvõimalust energiasektori kaudu ja andis korralduse välja töötada tagavaraplaanid.