Gruusia ostis oma mehitamata lennukid Iisraelist, kes andis hiljem Moskvale nende andmesidekoodid, saades Venemaalt vastutasuks Iraanile müüdud raketikomplekside Tor-M1 koodid, öeldakse eraluurefirma Stratfor väidetavas e-kirjas, vahendab RIA Novosti.

Stratfori väidetavas e-kirjas Venemaa-Iisraeli vahetustehingu kohta viidatakse anonüümsele allikale, keda nimetatakse „endiseks Mehhiko võmmiks, Ladina-Ameerika militaaranalüütikuks“.

Gruusia üritas osta uusi droone Mehhiko eraettevõtte käest, lootes nendega asendada 2008. aasta juulis Iisraeli poolt ohverdatud. Kuu aega hiljem algas viiepäevane sõda Venemaa ja Gruusia vahel.

Gruusia ametnikud üritasid osta ka täiendavalt laskemoona ja helikoptereid, kuid ettevõttega Idra ei saadud kaubale, sest Idrale anti nõu, et tehing tekitaks palju poliitilisi komplikatsioone Mehhiko ja Venemaa vahel.

„Grusiinid otsisid ükskõik keda, kes neile müüks, ja olid valmis maksma suurt raha,“ öeldakse kirjas. Sulgudes on lisatud: „(See näitab kui palavikuliselt grusiinid juulis tegutsesid, teades, et sõda on tulemas.)“

Tbilisi üritasi hiljem Iisraeli poolt reedetud droonid Aserbaidžaanile maha müüa, kuid pole teada, kas tehing teoks sai.